Ümit TÜRK/ İSTANBUL, () 22 Temmuz Soruşturması kapsamında tutuklanan eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü ve İstanbul Bağımsız Milletvekili adayı Ali Fuat Yılmazer hakkında, 19 ve 22 Mart 2014 tarihlerinde katıldığı bir televizyon programında yaptığı konuşmalarda dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a "Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret" suçundan 1 yıl 4 aydan 2 yıl 8 aya kadar hapis
istenen davanın görülmesine başlandı.

YILMAZER CEZAEVİNDEN GETİRİLDİ
İstanbul Adalet Sarayı'ndaki İstanbul 19. Asliye Ceza Mahkemesi'nde ilk duruşması görülen davada sanık Ali Fuat Yılmazer, başka suçtan tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nden getirilerek hazır bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı ise duruşmaya katılmadı. Mahkeme hakiminin savunma yapmasını istemesi üzerine Yılmazer, iddianameyi okumadığını, dava hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığını daha sonra savunma yapacağını söyledi. Yılmazer'in avukatı da savunma yapmaları için mahkeme hakiminden süre istedi. Talepleri değerlendiren hakim, Yılmazer'in savunma yapması için duruşmayı ertelerken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatının davaya katılma talebini de kabul etti.

SUÇ DUYURUSU EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu Savcısı Hasan Bölükbaşı tarafından hazırlanan iddianamede, suç duyurusu dilekçesine de yer verildi. Suç duyurusu dilekçesinin Emniyet Genel Müdürlüğü 1. Hukuk Müşavirliği ve müşteki Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatları tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na verildiği belirtildi. Dilekçede, şüpheli Ali Fuat Yılmazer'in 19 ve 22 Mart 2014 tarihlerinde katıldığı tv programında yaptığı konuşma sırasında "göreve ilişkin sırrın açıklanması", "devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama", "gizli kalması gereken belgeleri açıklama", "yasaklanan bilgileri açıklama", "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum organlarını aşağılama", "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" suçlarını işlediği iddia edilerek, şüpheli Yılmazer'in bu suçlardan yargılanması talep edildi.

RTÜK KAYDI İNCELENDİ
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilen yetkisizlik kararıyla dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na geldiği anlatılan iddianamede, şüpheliye ait söz konusu konuşmaların geçtiği programın, RTÜK kaydının alınarak bilirkişi tarafından çözümünün yapıldığı belirtildi.

"KAMU GÖREVLİSİNE GÖREVİNDEN DOLAYI ALENEN HAKARET"
İddianamenin sonuç kısmında, kamuoyu önünde tartışılan soruşturmalarla ilgili şüpheli Ali Fuat Yılmazer'in oluşturduğu algının, müştekinin onur ve şerefini zedeleyici mahiyette olduğunun değerlendirildiği belirtilerek, bu durumun TCK'nın 43. maddesinde düzenlenen zincirleme suç kapsamında olan "kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret" suçunu oluşturduğu, şüphelinin bu suçtan yargılanıp cezalandırılması istenmişti.
Ali Fuat Yılmazer, söz konusu televizyon programlarında dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ergenekon, Balyoz, İnternet Andıç'ı gibi soruşturmalardan dava öncesi bilgisinin olduğunu iddia etmişti.