TIR Sistemini kullanmayı talep eden gerçek veya tüzel kişilerin Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) sunduğu 30 bin euro veya 75 bin TL kabul teminatı, 3 bin, dolara düşürüldü.
TOBB’tan yapılan yazılı açıklamaya göre, son zamanlarda yaşanan ekonomik daralma, taşıma maliyetlerindeki artışlar ve firmaların uluslararası pazarda rekabet gücünün zayıflaması göz önüne alınarak, TOBB ve Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Birliği (IRU) arasında yapılan görüşmeler ve gerçekleştirilen toplantılar sonucunda TIR Sistemine giriş teminatları 3 bin, dolara düşürüldüğü açıklandı.
Bu kapsamda TIR Sistemine giriş şartlarını hafifleten TOBB, taşıma sektörünün 50 milyar euro olan teminat riskini, aldığı 3 bin dolarlık teminat ile üstlenmeye devam edecek. Ayrıca, günümüz ekonomik şartlarında bankalardan teminat mektubu almak için verilen ipoteklerin ve diğer teminatların serbest kalacağı göz önüne alındığında ise nakliye sektörünün kaynak sarfiyatı engellenecek ve sektöre yaklaşık 146 milyon TL ilave kaynak yaratılacak.