Adıyaman’a has ‘Şillik Tatlısı’ soğuk kış günlerinde vatandaşların içini ısıtıyor.
Şillik tatlısı, süt ile un karıştırılarak sıvı hamur haline getiriliyor. Sıvı haldeki hamur yağlı sacın üzerine dökülerek pişiriliyor. Pişen hamurun içerisine daha sonra ceviz, Antepfıstığı dökülerek sarma haline getiriliyor. Küçük dilimlere bölünerek tabaklara isteğe göre şekerli, pekmezli, tahinli veya fıstıklı şerbet dökülerek servis ediliyor. Sıcak halde servis edilen Şillik tatlısı Adıyaman’a has ve tarihi eskiye dayanan bir tatlı.
Adıyaman’da bir esnaf tarafından yapılan Şillik tatlısı, vatandaşların ağzını tatlandırmaya devam ediyor. Tarihi çok eskiye dayanan Şillik tatlısı son yıllarda tekrar vatandaşın sofrasında yer almaya başladı. Adıyamanlı bir esnafın açmış olduğu iş yerinde yapılan Şillik tatlısına Adıyamanlı vatandaşların yanı sıra çevre illerden de, ilgi her geçen gün artıyor.
Şillik tatlısının yapılışını ve tarihini anlatan Şillik tatlısı üreticisi Adıyamanlı Ramazan Sönmez, Şillik tatlısının Adıyaman’a, has bir tatlı çeşidi olduğunu belirterek son zamanlarda vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördüğünü vurguladı.
Şillik tatlısının oldukça lezzetli belirten İpek Özdemir, “Bu Adıyaman’ımıza özgü bir Şillik tatlısıdır. Eskiden annelerimiz çok sık yapardı. Ama şimdi daha güzel geliştirilmiş salonlar açıldı daha çok sevindik. İstediğimiz zaman yiyebiliyoruz. Çünkü annelerimizin daha önceki kültüründen pek bir şeyler kalmadı. Şuanda Adıyaman’ımıza özgü böyle bir dükkanın olması bizimde canımızın istediği zaman gelip yiyebiliyoruz. Sevdiğimiz bir tatlıdır. Adıyaman’a yolu düşen herkesin bu tadı tatmasını isteriz tabi ki” şeklinde konuştu.
Konuyla alakalı açıklamalarda bulunan Şillik tatlısı işletmecisi Ramazan Sönmez, “Adıyaman’a has yöresel tatlı yapıyoruz. Adıyaman’ın Şillik Tatlısı meşhur bir tatlıdır. Unutulmaya yüz tutmuş tarihten gelen bir tatlıdır. Adıyaman’da, değil hiçbir yerde yoktur. İlk olarak ben canlandırıyorum. Bu işi 4 yıldır yapıyorum. Çok şükür eskiye göre yavaş yavaş işlerde hareketlenme oldu. Tabi ki, yeni bir iş, yeni bir tat bunu piyasaya tutturmak zor biraz. Elimden gelen çabayla uğraşıyorum. İnşallah Adıyaman çiğköftesi nasıl meşhursa bu tatlıyı da bu seviyeye getirmek istiyorum hedefim o. Hedefim büyük” dedi.