Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından bu yıl ilk kez geniş kapsamlı düzenlenen kariyer günleri, hukuk sektörünün öncü isimlerini bir araya getirerek öğrencilerin aklındaki sorulara ışık tuttu. Çeşitli hukuk bürolarının öğrencileri bilgilendirdiği konferanslar, öğrencilere sektörden isimlerle tanışma fırsatı da sunuyor.
Hukuk fakültelerini tercih edecek öğrencilere tavsiyelerde bulunan Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şebnem Akipek Öcal, “Hukuk fakültesini tercih edecek öğrencinin öncelikli olarak bilmesi gereken hukukun ezber olmadığıdır. Bizim kalın kitaplarımız vardır ama hukuk hiçbir zaman ezber değildir. Hukuk öncelikle bol bol okumayı sevmek ve okuduklarını anlayarak analitik düşünerek ve analiz yaparak uygulayabilmektir. Bir anlamda soyutu somuta uygulamaktır. Tercih edecek öğrencilerin öncelikle okumayı çok sevmesi gerekiyor. Hukukçu daima sorun çözecek kişidir” dedi.
“BAŞARI SIRASI SINIRLAMASI” OLUMLU SONUÇLAR VERECEK
Hukuk fakültelerine getirilen ‘Başarı Sırası Sınırlaması’nı da değerlendiren Prof. Dr. Şebnem Akipek Öcal, “Hukuktaki başarı sınırının çok olumlu olacağını düşünüyorum. Üniversite sınavındaki başarı da bir göstergedir. Öğrenci belli bir başarı düzeyinde okula gelirse bölümü hem çok daha rahat okuyacaktır hem de ileride başarılı bir hukukçu olacaktır. Eğitim sıralamasında kişinin kendini yetiştirmesi de bir o kadar önemlidir” diye konuştu.
Öğrencilerin kariyer günleri ile sektörü daha yakından tanıyacaklarını vurgulayan Prof. Dr. Öcal, “Kariyer günleri hukuk fakültesi öğrencileri için çok önemli bir dönemi ifade ediyor. Hukuk fakültesi öğrencilerinin sektörle tanışmasını sağlayarak hukuk bürolarını tanımalarına ve hukukçuların çalışabileceği farklı alanları fark etmelerine olanak sağlamak amacındayız. Öğrenciler tanışma fırsatı yakaladıkları hukuk bürolarında henüz okulları bitmeden yaz stajı imkanı da bulabilecekler” ifadelerini kullandı.
“ÖĞRENCİLERİN ÖNÜNDE BİRÇOK ALTERNATİF VAR”
Kariyer günleri kapsamında öğrencilerle bir araya gelen Bezen Hukuk Bürosu’ndan Avukat Serdar Bezen, günümüz hukuk öğrencilerinin önlerinde çok sayıda alternatifleri olduğunu belirtti. Serdar Bezen, “Kariyer günlerinde kendimizden bahsedip büromuzu tanıtıyoruz. Büromuzun istihdam politikasını, çalışma düzenini anlatıyoruz. Tabii ki genç meslektaşlarımıza kariyerlerine hazırlandıkları bu günlerde nasıl hareket etmeleri gerektiğini konusunda da bilgilendiriyoruz. Son sınıf öğrencileri için bu dönem çok önemli. Şimdiki mezunlar bizim mezun olduğumuz 25 yıl öncesinden çok daha farklı formatta mesleğe başlıyorlar. Çok alternatife sahipler” ifadelerini kullandı.
Dr. Levent Bıçakcı Hukuk Bürosu avukatlarından Can Bıçakcı, hukuk fakültesi mezunları arasındaki rekabetin gün geçtikçe arttığına dikkat çekti. Kariyer Günleri’nde öğrencileri tanıma fırsatı yakaladıklarının da altını çizen Can Bıçakcı, “Kariyer Günleri sayesinde öğrencileri burada toplu olarak tanıma fırsatı buluyoruz. Akabinde de genellikle iş görüşmeleri yapmış oluyoruz. Hukuk büromuza gönderilen iş başvurularını burada daha hızlı bir şekilde değerlendirme fırsatı buluyoruz. İşe alacağımız kişilerde eğitim bilgilerine çok önem veriyoruz. Dil bilgisi de önemli. Aynı zamanda büromuzda yazım pratiği ile ilgili küçük sorular soruyoruz. İletişim yeteneğini ölçüyoruz. Büromuza gelen hukuk öğrencileri ve mezunlarının en büyük sorununu yazma ve iletişim oluşturuyor. Öğrencilerin hukuk mezunu oldukları halde yazılı iletişim kuramadıklarını görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Kariyer Günleri’nin mezun olduktan sonra yaşanacak şaşkınlığın önüne geçeceğini söyleyen Kadir Has Üniversitesi son sınıf öğrencisi Dinçer Fidan, “Hukuk fakültelerinde verilen eğitimler genellikle teori ağırlıklı olduğundan öğrenciler uygulamadan yoksun olarak buradan mezun oluyorlar. Kendilerini sudan çıkmış balık gibi hissediyorlar. Bunun önüne geçebilmek adına okulumuz Kariyer Günleri düzenledi. Bu günleri öğrencilerin ‘Nereden başlayacağım?’ sorusuna cevap bulması açısından son derece yararlı olduğunu düşünüyorum. Bunları öğrencinin kendini geliştirmesi için son derece önemli yollar olarak görüyorum” dedi.