Cumhuriyet Halk Partisi eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, 1949 yılında mezun olduğu Faruk Tugayoğlu İlköğretim Okulu’ndaki programa katıldı. Okul müdürü Şengül Koyuncu, Baykal’a günün anısına o dönemin mezuniyet belgesini takdim etti. Baykal’ın diploma derecesinin ’pekiyi’ olduğu görülürken, o dönem aldığı ve bir örneği kendisine verilen karnede; Türkçe, Tarih-Coğrafya ve Yurt Bilgisi, Hesap-Hendese, Tabiat-Eşya, Jimnastik, Musiki ve Hal ve Gidiş derslerinden ’pekiyi’, Resim ve Elişleri, Hayat Bilgisi ve Ev İdaresi ile diğer derslerden ise ’iyi’ not aldığı görüldü.
Baykal, yıllar sonra geldiği okulunda büyük ilgi gördü. 1949 yılında, 245 öğrenci numarası ve 397 diploma numarası ile Faruk Tugayoğlu İlköğretim Okulu’ndan ‘Pekiyi’ derecesiyle mezun olan ve o dönemin ‘ilk tahsili bitirme şahadetname defteri’nde yerini alan Baykal, programda duygusal anlar yaşadı. Okul yönetiminin daveti üzerine Muratpaşa ilçesindeki okul bahçesinde düzenlenen törene katılan Baykal’a öğrenciler ve öğretmenler yoğun ilgi gösterdi. Fotoğraf çektirmek için öğrencilerin arasına geçen Baykal, yoğun ilgi nedeniyle zor anlar yaşadı.
"DAHA İYİ BİR DÜNYAYI, DAHA İYİ BİR TOPLUMU ANCAK EĞİTİM İLE GERÇEKLEŞTİREBİLİRİZ"
Baykal, öğrencilere ve öğretmenlere kısa bir konuşma yaparak, yaşadığı duyguları aktardı.
Baykal, konuşmasında, "Değerli öğretmenlerimiz, sevgili öğrenciler sevgi ve saygı ile sizleri selamlıyorum. Antalya’da bir eğitim kurumunda siz genç öğrenci kardeşlerimiz ve öğretmenlerimizle bir arada olmaktan çok mutluyum. Ülkenin geleceğinin sizlere emanet edildiğini çok iyi biliyorum. Daha iyi bir dünyayı, daha güzel yarınları, daha iyi bir toplumu, kalkınmış, güçlü, adaletli, insanları birbirini seven, barış içinde yaşayan, üreten, yaratıcı bir toplumu ancak eğitim ile gerçekleştirebiliriz. Bu nedenle eğitim alanında emek veren herkes başta öğretmenler olmak üzere benim gözümde kutsal bir görev yapmaktadır. Öğrencilerimiz, gençlerimiz bizim toplumumuzun en temel malzemesidir. Ülkemizin yarınını sizler inşa ediyorsunuz. Sizler kendinizi yarına hazırlıyorsunuz. Bu heyecan verici bir olay bu çabaya destek olmak, katkı yapmak en büyük görev ve sorumluluktur. Ben bugün Antalya’da bir eğitim kurumunda bu duygularla bulunuyorum ama bunun ötesinde benim gözümde bugün içerisinde bulunduğumuz bu okul, bu alan, sizler ayrı bir yer tutuyorsunuz. Çünkü yıllar önce ben de sizler gibi burada öğrenci olarak bulundum. Sizlerle bugünkü okulunuzun sıralarını paylaştım. Ben de Faruk Tugayoğlu Okulu’nda okuyan siz genç kardeşlerimin 50-60 yıl önceki tablosu içinde heyecanla, sevinçle yer tuttum. Yıllar önce ben de oradaydım. Yıllar önce okuduğum okuldan şu an daha iyi durumda, daha da iyi olacak. İçinde okuduğum semt bir kenar mahallesiydi ama burada eğitim veren öğretmenler büyük bir sorumluluk duygusuyla en doğru eğitimi vermeyi başardılar. Hepimizi en iyi duygularla iyi bir öğrenci, iyi bir vatansever, iyi bir insan olarak yetiştirdiler" dedi.
"GEÇMİŞİNİZİ UNUTMAYIN"
Emeği geçen tüm öğretmenleri saygı ile andığını aktaran Baykal, "O yıllarda benim öğretmenim olmuş tüm öğretmenleri saygı ile anıyorum. İnanıyorum şimdi burada karşısında konuştuğum genç öğrenciler sizler bir süre sonra ülkenin hatta dünyanın adını duyurmuş önemli, insanlığa hizmet eden değerli insanlar olarak yetişeceksiniz. Buna inanıyorum ve bu doğrultuda çalışmanızı bekliyorum. Sınır yok, iddianın sınırı yok. Her şey sizin için önünüzde hedef olabilir, en iyisi ile gerçekleştirebilirsiniz. Ama olduğunuz zaman sakın geçmişinizi, ananızı, babanızı unutmayın, sizi sevenleri unutmayın, içinden çıktığınız o kabuğu unutmayın. Daima iyi bir insan olun, adaleti, huzuru kaybetmeyin. İyi insan olma hedefini sakın kaybetmeyin. Sizlerin daha iyi yetişmesi için üzerime bütün ülkede düşen sorumluluğun ötesinde sizlere karşı sorumlu sayıyorum. Herkese sevgiler, saygılar sunuyorum" diye konuştu.
"EN TEMEL ÖĞE; ÖĞRETMEN"
Baykal, konuşmasının ardından öğrencilerin sevgi seli arasında öğretmenler odasına geçti.
Baykal, öğretmenlere yaptığı konuşmada ise şunları kaydetti: “Öğretmenler ile beraber olmak benim için ayrı bir zevk ve sorumluluk duygusu. Türkiye’nin en temel konusunun eğitim olduğuna hiç kuşku yok. Elbette çok şeye bağlı ama en temel öğesi eğitimin öğretmen. İyi bir öğretmen kötü bir okul, hatta kötü bir müfredat, kötü bir teknik alt yapıya rağmen, sonuç alabilir. İyi bir öğretmen, en önemli unsuru eğitimin, elbette sadece öğretmen değil eğitimin hem içeriği hem eğitim araçları yeterince sağlanmalıdır.”
BAYKAL’IN KARNESİ ‘PEKİYİ’
Baykal’ın Faruk Tugayoğlu İlköğretim Okulu’nca verilen 5’inci sınıf karnesinde gördüğü derslerle ilgili notlarının çoğunun ise ’pekiyi’ olduğu görüldü. Baykal, Türkçe, Tarih- Coğrafya ve Yurt Bilgisi, Hesap-Hendese, Tabiat-Eşya, Jimnastik, Musiki ve Hal ve Gidiş derslerinden ’pekiyi’ alırken, Resim ve Elişleri, Hayat Bilgisi ve Ev İdaresi ile diğer derslerden ’iyi’ not almış.
Baykal’ın diploma derecesinin ’pekiyi’ olduğu görülürken, o dönem aldığı karnenin bir örneği çerçevelenerek okul müdürü Şengül Koyuncu tarafından kendisine takdim edildi.