Mersin’in merkez Toroslar Belediyesi’ne bağlı Arpaçsakarlar’ın 95. kurtuluş yıl dönümünü, düzenlenen törenle coşkuyla kutlandı.
Mahalleye dönüşen ve Toroslar Belediyesi’ne bağlanan Arpaçsakarlar’da kurtuluş coşkusu yaşandı. Arpaçsakarlar’ın 95. kurtuluş yılı dolayısıyla tören düzenlendi. Arpaçsakarlar’da gerçekleştirilen törene, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, belediye meclis üyeleri, gaziler, mahalle muhtarları, Arpaçsakarlar mahallesi sakinleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törende, Adana mehteran takımı da bir gösteri sundu.
Törenin açış konuşmasını yapan Arpaçsakarlar Mahallesi Muhtarı Ali Ergen, Arpaçsakarlar’ın kurtuluşunun 95. yıl dönümünü kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, organizasyonu hazırlayan Başkan Hamit Tuna’ya teşekkür etti. Ergen, Tuna’ya bir plaket de takdim etti.
Başkan Tuna da törende yaptığı konuşmada, 3 Nisan 1920’de Arpaçlıların milli birlik ve beraberlik içerisinde kenetlenerek Mersin’i savunduklarını ifade ederek, bu milli mücadeleyi gelecek kuşaklara aktarabilmek amacıyla kurtuluş günü etkinliklerine büyük önem verdiklerini söyledi. Jeopolitik olarak çok özellikli bir yaşam yeri olan Anadolu coğrafyasının her zaman birilerinin hedefinde ve emelinde olduğuna dikkat çeken Başkan Tuna, “Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’da yaktığı meşale Anadolu’da moral bulmuştur. O zamanın şartlarında imkansızlıklar içerisinde yaşayan atalarımızın Anadolu Müdefa-i Hukuk Cemiyeti adı altında başlattıkları müfrezeler, Çanakkale’de destan yazan ve yedi düvele karşı mücadele veren atalarımız gibi vatan topraklarını savunmuşlardır. Mersin’in kurtuluşunda da Alsancak ve Demirtaş Müfrezesi gibi değerlerimiz yer almıştır. Bu bölgenin yiğitleri, Osman Muzaffer Koçaşoğlu, Fikri Mutlu, Yanparlı Hüseyin ve atalarımız ortaya çıkarak, yokluk içerisinde inanarak topraklarımızı düşmanın elinden almışlardır. Onları unutturmamak adına ve genç neslin belliklerine kazımak amacıyla yaptığımız projelere isimlerini veriyoruz. Belediyemiz sınırlarına bağlanan Arslanköy’ün 1 Mart’ta kurtuluşunun yıl dönümünü kutladık. Arpaçsakarlar’ın kurtuluş günü etkililiklerini de geleneksel hale getireceğiz. Toroslar Belediyesi olarak bilgi teknolojisini yakından takip ediyoruz ama bizi biz yapan değerlerden, dilimizden, bayrağımızdan, vatan toprağımızdan, maneviyatımızdan, tarih şuurumuzdan ve milli kültürümüzden de asla taviz vermiyoruz. Tarihimizi unutmamamız, unutturmamamız ve milli reflekslerimizi her zaman diri tutmamız lazım. Bu topraklarımızın vatan olmasında kanını, canını veren başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bütün şehitlerimizi, gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum” dedi.
Başkan Tuna’nın konuşmasının ardından mehteranın takımı ile Toroslar Belediyesi halkoyunları ve halay ekibinin gösterileri ile renklenen törende, sanatçılar Caner ve Burhan Ateş de birer konser verdi.