Türkiye’de makarna tüketimini arttırmak için makarna tanıtımına ağırlık vermeye hazırlanan Oba Makarna, düzenlediği bayi toplantısında yeni stratejilerini bayileriyle paylaştı.
Türkiye’nin en büyük, dünyanın ikinci büyük üretim tesislerine sahip olan ve 2014 yılında aldığı ödüllerle adından sıkça söz ettiren Türkiye’nin yarım asırlık dünya markası Oba Makarna, iç piyasada makarna tanıtımına yönelik çalışmalara imza atacak. Bu anlamda Oba Makarna, Divan Otel’de bir tanıtım toplantısı düzenledi. Burada bir konuşma yapan Oba Grup Yönetim Kurulu Başkanı Musa Özgüçlü, Türkiye’den ihraç edilen her dört paket makarnadan bir paketinin Oba Makarna olduğuna dikkat çekti. Özgüçlü, yarım asırlık bir tarihe sahip olan Oba Makarnayı üretim tesisleriyle birlikte aldıktan sonra kurdukları modern yeni tesisle üretime başladıklarını ve kısa bir sürede dünyaya makarnayı sevdirdiklerini söyledi.
Özgüçlü, “Uzun yıllar Oba Makarnanın hem müşterisi hem ham madde tedarikçiliğini yaptım. 2005 yılında markasıyla birlikte tesisleri satın aldık. O dönemdeki üretim kapasitesi günlük 80 ton iken bu gün kurduğumuz modern tesisler ve pazarlama politikamızla günlük 1000 tona ulaştırıldı. Oba Makarna Türkiye’nin Anadolu sermayesine sahip en önemli markası olduğu gibi dünya pazarlarında da etkin bir yere sahiptir. Hedefimiz Oba Makarnanın dünyanın ilk üç markası arasında yerini almasını sağlamaktır” dedi.
Türkiye’nin en büyük üretim tesisine sahip olan Oba Makarnanın 110 bin m2 bir alan üzerine kurulan önemli bir komplekse sahip olduğuna dikkat çeken Oba Grup CEO’su Alpaslan Özgüçlü yaptığı değerlendirmede, “1966 yılında Gaziantep’te kurulan OBA Makarna Türkiye’nin makarna sektöründe her zaman öncü firması olan ve Türkiye genelinde tanınmayı başaran, halkın beğenisini kazanmış önemli bir markadır. Oba Makarna Geçmişinde ulusal televizyon kanallarında yer alan reklamları, aradan geçen uzun yıllara rağmen dillerden düşmeyen reklam şarkılarıyla da Gaziantep’in tarihinde bilinen ilk Ulusal markası olma özelliğini taşımaktadır. O dönemlerde, günlük 80 ton üretim kapasitesiyle ulusal pazarın yüzde 25’ine sahip olan Oba Makarna ülke genelindeki market raflarında yer almakta ve tüketicinin beğendiği ürün kategorisinde yer almaktaydı. 2000 yılında yaşanan ekonomik kriz neticesinde meydana gelen şirket iflasıyla birlikte üretime ara verildi. Özgüçlü ailesi tarafından 2005 yılında satın alınan Oba Makarna; ihracat, pazarlama, dağıtım ve iş geliştirme politikalarının olumlu sonuç vermesiyle beraber günlük 80 ton olan üretim kapasitesini 2009 yılında 300 tona, ardından yatırımlara devam ederek 500 tona ve daha sonra da günlük 700 tona üretim kapasitesini çıkarmıştır. Marka ve Fabrikaya yapılan yatırımların ardından 2010 yılında Gaziantep 4.Organize sanayi bölgesinde 110 bin metrekare açık 50 bin metrekare kapalı alanda kurulu modern tesislerinde yüksek üretim kapasitesiyle dünya standartlarında üretim yapmaktadır. Oba Makarna 2010 ve 2012 yılları arasında yaptığı 75 bin Euro yatırımın ardından Üretim ve satış kapasitesi ile Türkiye’nin 1.si Dünya’nın 2.si olarak sektörün devleri arasına girmiştir. Yeni yatırımlarla 2015 yılı ocak ayında üretim kapasitesi günlük bin tona çıkmıştır ” dedi.
"OBA MAKARNANIN OLMAZSA OLMASI AR-GE VE İNOVASYON"
Oba Makarnanın 2005 yılında yeniden üretime geçişinden kısa bir süre sonra üretimini hızla arttırması ve yapılan yeni yatırımlarla günlük üretimini 1000 tona çıkarmasında AR-GE’nin önemli olduğuna dikkat çeken Oba Grup CEO’su Alpaslan Özgüçlü, “Sektördeki liderliğimizde elbette uygulanan AR-GE ve İnovasyon çalışmalarının büyük önemi vardır. Amacımız Ülke genelindeki makarna ihracat rakamlarına bakıldığında ortalama yüzde 30 oranında bir pazar payına sahip olan ve geçtiğimiz son üç yılın ihracat şampiyonu unvanını elinde bulunduran firmamızın iç piyasada şu anda yüzde 8-10 civarında olan pazar payını yeniden yüzde 25 seviyelerine taşımak olup, Türkiye’den dünyaya yapılan ihracatta her üç makarnadan birisi Oba Makarna’dır. Firmamız AR-GE ve inovasyon çalışmaları neticesinde 2015 yılı ocak ayında Gluten Free Makarna ve Mısır Makarna üretimine başlamıştır “dedi.
"MAKARNAYI TÜRKİYE OBA’YLA DAHA ÇOK SEVECEK"
Eylül 2015 tarihinde Türkiye genelinde makarna tanıtımına yönelik reklam çalışmalarının startını da vereceklerini ifade eden Oba Grup CEO’su Alpaslan Özgüçlü, “Oba Makarna iç piyasaya yönelik yürüttüğü çalışmalar sonucu 75 ilde bayi ağı oluşturmuştur. İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesinde çok önemli temsilciliklerimiz ve bayilerimiz vardır. Akdeniz ve diğer bölgelerde yapılan yoğun çalışmalar sonucu ülke geneline hızla yayılan bir ağa sahip olmaktadır. Ege bölgesinin değerli seçkin marketlerinde ticari birliktelik için görüşmelerimiz devam etmektedir. Bu çalışmalar başarılı olduğunda geniş bir satış kitlesine ulaşacağına inancımız tamdır. Bu anlamda markamızın sektörde, dününde elde ettiği başarıların üzerinde bir başarı yakalayacağımıza inancımız tamdır. Oba Makarna olarak hedefimiz Türkiye genelinde Pazar birincisi olmaktır. Bu hedefe ulaşmak için yoğun bir çalışma temposunu yürütmektedir. Kurduğumuz güçlü bayi ağı, iş ortaklarımız ve ürün kalitemizle bunu başaracağımıza inanıyor, bu konuda Ege bölgesini yöneten ve yönlendiren sizlerden desteklerinizi bekliyoruz” dedi.
EGELİ PERAKENDECİLERDEN OBA’YA PLAKET
Oba Makarna tarafından düzenlenen tanıtım toplantısına katılan Ege Perakendeciler Derneği Başkanı Vahdet Sarıkaya da Oba Makarna’nın yarım asırlık bir geçmişe sahip olduğunu,marka güvenirliliğiyle Türkiye’nin ilk üç markası arasında yerini aldığını belirterek, Musa Özgüçlü ve Alpaslan Özgüçlü’yü kutladı. Sarıkaya yaptığı konuşmasında üreticilerin mutfaklarını kimseye açmadığına dikkat çekerek Oba Makarna’nın bu anlamda önemli bir ilke imza atarak üretim tesislerini şeffaf bir şekilde açtığını,bunun ise büyük bir cesaret örneği olduğunu söyledi.
Konuşmasının sonunda Oba Grup Yönetim Kurulu Başkanı Musa Özgüçlü’ye Derneği adına bir plaket veren Vedat Sarıkaya, bütün market raflarında Oba Makarna’yı görmeyi dilediğini de sözlerine ekledi.