Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Devlet Opera ve Balesi işbirliğiyle düzenlenen, Türkiye’nin tek opera ve bale günleri olan 5’inci Eskişehir Opera ve Bale Günleri başlıyor.
Yapılan açıklamaya göre; 5’inci Eskişehir Opera ve Bale Günleri’nin açılışı, 2 Mayıs 2015 Cumartesi akşamı Gala Konseri ile yapılacak. Konserde Devlet Opera ve Balesi solist sanatçıları, Şef Aytuğ Ülgen’in yönetimindeki Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrasının birlikte seslendireceği eserlerle, Eskişehirli sanatseverlere müzik şöleni yaşatılacak. Opera ve Bale Günleri’nin ikinci etkinliği ise, bu sezon Ankara Devlet Opera ve Balesi (DOB) tarafından repertuvara alınan ve sanatseverlerce ilgiyle takip edilen, Bellini’nin, “I Puritani” operası olacak. Gürçil Çeliktaş rejisi ile 6 Mayıs 2015, Çarşamba akşamı sahnede olacak. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası’nı şef Alessandro Cedrone yönetecek. 5’inci Eskişehir Opera ve Bale Günleri bir dünya prömiyeri ile devam edecek. Ankara DOB’un bu sanat sezonunda dünya bale repertuvarına armağan olarak sunduğu, seyirciden büyük alkış alan “Hamlet” balesi, 9 Mayıs 2015 akşamı sahnelenecek. Müziği Gürcü besteci Revas Gabichvadze’ye, reji ve koreografisi Nugzar ve Medeia Magalashvili’ye ait olan eser ünlü İngiliz piyes yazarı William Shakespeare’in unutulmaz oyunu, Hamletten hareketle yazılmıştır. Orkestranın şefliğini Sunay Muratov yapacak.
Bale sanatının seçkin örneklerinin sanatseverlere buluşturulacağı Eskişehir Opera ve Bale Günleri’nde, 13 Mayıs 2015, Çarşamba akşamı yine bir prömiyer var. Mersin Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenen “Piri Reis” balesi, Ahmet Muhyiddin Pîrî’nin denizcilik araştırmaları sonucu, ünlü Osmanlı denizci Piri Reis’e dönüşmesinin hikayesini anlatıyor. Eserin müziği Can Atilla’ya, koreografi ve librettosu G. Armağan Davran ve A. Volkan Ersoy’a ait.
Eskişehir Opera ve Bale Günleri, 16 Mayıs 2015, Cumartesi akşamı, Samsun Devlet Opera ve Balesinin sahnelediği “Hekimoğlu” operası ile son bulacak. Halk arasında mertliği, yiğitliği ve yardım severliğiyle şöhret olan ve adına türkü yakılan halk kahramanlarından biri olan Hekimoğlu İbrahim’in anlatıldığı operanın müziği Tolga Taviş’e, librettosu Bertan Rona’ya, rejisi Figen Ayhan’a ait.
2014 yılından itibaren, Eskişehir Opera ve Bale Günleri, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezinde yapılacak. Modern teknolojik donanımıyla çok sayıda organizasyonun yapıldığı bin 200 kişilik salonu olan Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi, sanat galerileri ve çok katlı otopark alanı ile sergi, kongre, seminer, toplantı, konferans ve konserlere ev sahipliği yapıyor. Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi, döner sahnesi ve orkestra çukuruyla opera, bale ve dans gösterileri için ideal bir mekan olarak biliniyor.