Türkiye’nin farklı şehirlerinde eğitim gören Tacikistanlı öğrencilerin katılımıyla düzenlenen ve bu yıl 9’uncusu gerçekleştirilen Tacikistanlı Öğrenciler Buluşması, Selçuk Üniversitesi’nin ev sahipliğinde başladı.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi’nde gerçekleştirilen festivalin açılış programına Tacikistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Faruk Şaripov, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, Konya Ticaret Odası (KTO) Meclis Başkanı Ahmet Arıcı, öğretim üyeleri ve Türkiye’nin farklı şehirlerinde eğitim gören Tacikistanlı 180 üniversite öğrencisi katıldı. Açılışta ilk söz alan KTO Meclis Başkanı Ahmet Arıcı, öğrencilere ‘hoşgeldiniz’ mesajı verirken, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, kardeş Tacikistan’ın öğrencilerini kardeş şehir Konya’da ağırlamaktan memnun olduklarını söyledi. Prof. Dr. Özcan, “Sizler Türkiye’deki eğitimlerinizi tamamladıktan sonra gönüllü elçilerimiz olarak ülkelerinize döneceksiniz. Hem Türkiye, hem Tacikistan, hem de diğer Türk devletlerine yönelik aidiyet duygusunu en iyi şekilde taşıyacağınıza inanıyorum” dedi.
TÜRKİYE İLE DOSTLUK KÖPRÜSÜ
Daha sonra konuşan Tacikistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Faruk Şaripov ise, organizasyon nedeniyle kendilerine ev sahipliği yapan ve her türlü desteği veren Selçuk Üniversitesi başta olmak üzere ilgili kurumlara teşekkür etti. Şaripov, “Tacikistan ile Türkiye arasında tarihe dayanan son derece önemli bir dostluk köprüsü var. 9 yıldır çeşitli illerde yapılan bu festivalimizin bu dostluğu daha da pekiştirdiğini görüyoruz. Festivale katılan ve sportif alanda mücadele edecek tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum” dedi. Ardından Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan ile Tacikistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Faruk Şaripov, günün anlam ve önemine ilişkin birbirlerine hediye takdim etti.
Daha sonra festivale özel Tacikistanlı aşçılar tarafından hazırlanan geleneksel Tacik pilavı ikram edildi. Konya Valiliği ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin de desteklediği festival kapsamında 180 Tacik öğrenci 4 gün boyunca futbol, voleybol, basketbol, masa tenisi ve satranç turnuvası gerçekleştirecek, konserler ve kültürel etkinliklerle festival coşkusunu doyasıya yaşayacak.