Ünsal TURAN/KOPENHAG, () - GÖRME Engelliler Avrupa Şampiyonası'nda Danimarka'yı Türk kızları Mehtap, Beritan ve Hazal temsil edecek. Engel tanımadıklarını belirten üç Türk kızı, diğer engellilere spor yapmaları ve sosyal olmaları çağrısında bulundular.

Temmuz ayı başında Litvanya'da yapılacak Engelliler Avrupa Şampiyonası'nda goalball dalında Danimarka'yı temsil edecek Danimarka Milli Takımı'nın çoğunluğunu Türk kızları oluşturuyor. Hellerup şehrindeki Görme Engelliler Enstitüsü'nde idmanlarını yoğunlaştıran milli takımı Sidney Olimpiyatları'nda Danimarka'ya altın madalya kazandıran görme engelli Feridun Kahraman çalıştırıyor. Geçtiğimiz günlerde Engelliler Birliğinde, Görme Engelliler Federasyonu tarafından yılın sporcusu seçilen ve bir diploma ile 8 bin kron para ödülü kazanan Feridun Kahraman, "Milli takımda yeni olmalarına rağmen kızlarımız çok başarılı. Litvanya'da yapılacak Avrupa Şampiyonasında başarılı olacaklarına inanıyorum. Ben tecrübelerimi onlara aktarıyorum. Hem kendim idman yapmış, hem de onları çalıştırmış oluyorum. Ben de kendim, Ocak ayında Michigan'a giderek orada kayak ve kayakla atıcılıkta dünya şampiyonluğuna katılacağım" dedi.

SPOR SAYESİNDE SOSYAL OLUYORUZ

Sporculardan Mehtap Demirkaya, goalball sporunu, sağlıklı spor yapmak için tercih ettiğini belirterek, "Milli takımla ilk yurt dışı müsabakasına 2 yıl önce Konya'da katıldım. Benim için kendi ülkemde olmak çok güzeldi. Goalball'u spor olsun diye seçtim ama milli takımda olduğum için kondisyon çalışmaları ve ağırlık kaldırma gibi güçlendirici çalışmalar da yapıyorum. Yani sürekli spor yapıyorum. Bana günlük yaşantımda çok şey kazandırıyor. Goalball'u çok sevdim beni oyalıyor ve arkadaşlarımla birlikte oluyorum. Yakında Avrupa şampiyonasına katılacağım için mutluyum. Diğer takımlar bizden iyi. Biz yeniyiz ama başarılı olacağımıza inanıyorum. Milli takımın kondisyonu çok iyi" diye konuştu.

Beritan Fener de goalball sayesinde hem spor yaptığını hem de diğer sporcular ve aileleriyle birlikte olarak sosyal olma şansı yakaladığını söyledi. Hazal Gezen ise milli takımda yeni olduğunu, ancak henüz Danimarka vatandaşlığı olmadığı için kadrosunun resmileşmediğini söyledi. Beritan Fener ve Hazal Gezen, Mehtap Demirkaya gibi takımla birlikte diğer sporları da yaptıklarını söylediler. Goalball dışında, kayak, kayakla tüfek atışı, koşu gibi çeşitli sporlar yapan Feridun Kahraman ve üç Türk kızı, Türkiye'deki engellilere, spor yapmaları ve sosyal olmaları tavsiyesinde bulundular.