Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, TUİK tarafından açıklanan şubat ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
2015 Şubat ayı fiyat endeksleri bir önceki aya göre TÜFE’de yüzde 0,71, Yİ-ÜFE’de yüzde 1,20 oranında artış gösterdiğini belirten Çetin, "Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 7,55, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 3,10 olarak gerçekleşmiştir. TÜFE’de ana harcama grupları itibariyle bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 2,59 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 1,77 ile ulaştırma ve yüzde 1,06 ile lokanta ve oteller gruplarında gerçekleşmiştir. Yıllık bazda ise en yüksek artış yüzde 13,7 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 12,66 ile lokanta ve oteller ve yüzde 9,18 ile çeşitli mal ve hizmetler harcama gruplarında ortaya çıkmıştır" dedi.
Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddelerin ilk sırasını yüzde 28,22 ile mandalinanın aldığını belirten Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, "Bunu yüzde 27,72 ile dolmalık biber ve yüzde 20,67 ile patlıcan izlemiştir. En fazla düşüş gösteren maddeler ise yüzde 15,28 ile çizme (kadın için), yüzde 14,08 ile kaban yünlü (erkek için) ve yüzde 13,80 ile bot (kadın için) olmuştur.
Tarımsal fiyatların çıkarılmasıyla hesaplanan yeni Yİ-ÜFE’de sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 2,92 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 1,45 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0,33 artış ve su sektöründe yüzde 1,67 artış olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; kok ve rafine petrol ürünleri (yüzde16,42), metal cevherleri (yüzde 7,03), diğer mamul eşyalar (yüzde 4,68) alt sektörleridir. Buna karşılık ham petrol ve doğal gaz (yüzde-26,69), basım ve kayıt hizmetleri (yüzde-0,91) ve kauçuk ve plastik ürünler (yüzde-0,66) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler olmuştur" dedi.
Şubat ayı enflasyonunda gıda fiyatlarında mevsimlik artışlarla Türkiye klasiğinin devam ettiğini belirten Çetin, "Sebze ve meyve fiyatları özellikle son günlerde olumsuz hava koşullarından dolayı üretimin düşmesi ile birlikte üretici cephesinde de yükselmiştir. Şubat ayı sonu itibariyle Antalya Toptancı Hali’nde de patlıcan, biber, salatalık gibi ürünlerde çift haneli fiyat artışları görülmüş, domates gibi Antalya için çok önemli ürünlerdeki sert fiyat düşüşleri ise diğer ürünlerdeki yükselişi telafi edememiştir" diye konuştu.
ÜFE’de ham petrol fiyatlarının aylık yüzde 26, yıllık yüzde 55 oranında düşmesine rağmen, rafineri çıkış fiyatlarının aylık yüzde 16 oranında arttığı ifade eden Çetin şunları söyledi:
"Yüksek vergilerin ve ayrıca son haftalarda yoğunlaşan faiz tartışmalarının enflasyonu artırıcı etkisi akaryakıt fiyatlarına da yansımaktadır. Böylece Türkiye petrol fiyatlarındaki düşüşten yararlanma fırsatını kaybetmiş olmaktadır. Önümüzdeki aylarda enflasyonun, baz etkisi katkısıyla düşmeye devam etmesi mümkün olsa da yılın ikinci yarısında bu avantajın da ortadan kalkacağı ve enflasyonun kur artışlarına bağlı olarak yüzde 7-8 bandında kalacağı anlaşılmaktadır. Şubat ayı enflasyonunda üçüncü sırada etkili olan madde grubu ise fiyatları yüzde 3-4 düzeyinde artan et ürünleridir. Türkiye et ve birçok gıda ürününde gelir düzeyi dört kat daha yüksek olan Avrupa ülkelerinin fiyatlarına ulaşmış durumdadır. Almanya, Fransa, İtalya, İngiltere gibi gelir düzeyi yüksek ülkelerde 1 kilogram kıyma 11, 1 kilogram biftek 17 Euro’dur. Türkiye’de de fiyatlar buna yakın düzeydedir. Halkın önemli kısmının bu fiyatlarla yeterli et ve diğer gıda tüketimini yapabilmesi imkansızdır. Temel gıda ürünlerinin bu denli pahalı olması Türkiye’nin tarım ve hayvancılık politikalarının tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini, üretim ve ticaretteki verimsizliğin sağlıklı beslenme sorunu olarak karşımıza çıkabileceğini göstermektedir. Dolayısıyla enflasyon konusunu değerlendirirken ülkenin geleceğini etkileyecek bir konu olan toplumun ve özellikle gençlerin ve çocukların sağlıklı ve yeterli beslenmesini de konuşmak gereği açıktır."
BATI AKDENİZ’DE DE EN ÇOK GIDA FİYATLARI ARTTI
Antalya, Isparta ve Burdur’dan oluşan Batı Akdeniz Bölgesinde ise TÜFE artışının aylık bazda yüzde 0,92 ve yıllık bazda yüzde 7,02 olarak gerçekleştiğini bildiren Çetin, atı Akdeniz Bölgesi TÜFE artışının aylık bazda Türkiye ortalamasının üstünde yer alırken, yıllık bazda ise ortalamanın altında yer aldığını hatırlattı. Antalya’nın yer aldığı Batı Akdeniz Bölgesi ana harcama grupları itibariyle en yüksek aylık artışın yüzde 2,43 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yıllık en yüksek artışın ise yüzde 16,63 ile lokanta ve oteller harcama grubunda görüldüğünü belirten Çetin, 26 bölge arasında Batı Akdeniz Bölgesi aylık bazda 7’inci,iki aylık bazda 18’inci ve yıllık bazda 16’ncı bölge konumunda bulunduğunu sözlerine ekledi.