Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Türkiye’nin de üyesi olduğu kurulun bu yılki ziyaretinin Suriye odaklı olduğunu belirterek, "Türkiye’nin Suriye’ye bugün itibariyle yaptığı yardımlar bütün dünyanın da gündemindedir. Yaklaşık 5,5 milyarı aşmış durumdadır. Uluslararası camianın katkısı 306 milyon dolar bugün itibariyle. 306 milyonun 5,5 milyar dolar içerisinde çok çok az bir rakam olduğunu basına kapalı bölümde çok daha detay görüşüyor olacağız" dedi.
Türkiye’nin de üyesi olduğu ve dünyada insani yardım stratejisinin belirleyen önemli bir aktör olan BM OCHA Donör Destek Grubu’nun (BM ODSG) temsilcileri, Suriye krizi dolayısıyla, AFAD koordinasyonunda dört yıldır gerçekleştirilen insani yardım faaliyetlerini yerinde görmek amacıyla Türkiye’ye bir ziyaret düzenledi.
ODSG temsilcileri heyeti, Kilis’e düzenleyeceği ziyaret öncesinde ise AFAD ve BM ODSG arasındaki işbirliğini geliştirmek için AFAD Başkanı Oktay Ankara’da bir araya geldiler. Meyra Hotel’de gerçekleşen toplantıda yaptığı konuşmada AFAD Başkanı Oktay, BM İnsani Yardım Ofisi Donör Saport Gurubu yani BM OCHA’nın ODSG diye ettiğimiz bir anlamda yine BM’nin insani krizlerde yardımlarını nasıl yönlendirdiğiyle ilgili ana organlarından birisi olarak bugün burada toplanmış bulunuyoruz. ODSG diye ifade ettiğimiz Donör Derstek Gurubu, Türkiye’nin de üyesi olduğu 27 üye ülkeden asıl insani yardımlarda donör olan ülkelerden kurulu bir anlamda aslında yine OCHA’nın kendi ifadesi ile ifade ediyorum bunu; Bir yönetim kurulu gibi aslında hareket eden ama özellikle politika belirlemelerinde insani yardımlarla alakalı yönetimde bütçe ve mali konularda OCHA’yı BM’yi yönlendiren bir kurul. Dolayısıyla yılda iki defa teknik anlamda Cenevre ve New York’ta toplanan bir kurul, yine yılda bir defa da üst seviyede toplanan bir kurul, yine yılda bir defa da BM’nin OCHA’nın yardımlarını yerinde incelemek üzere saha ziyaretleri yapan bir kurul” diye konuştu.
“TÜRKİYE’NİN DE ÜYESİ OLDUĞU KURULUN BU YILKİ ZİYARETİ ASLINDA SURİYE ODAKLI, SURİYE ÇERÇEVESİNDE DE BUGÜN TÜRKİYE’DEYİZ”
“Türkiye’nin de üyesi olduğu kurulun bu yılki ziyareti aslında Suriye odaklı, Suriye çerçevesinde de bugün Türkiye’deyiz” diyen Oktay, “Türkiye’den Suriye’ye yapılan yardımlar bundan sonra ise Ürdün ve Lübnan’ı içeriyor. Yine biz de Türkiye olarak bu ziyaretlerin parçası oluyor olacağız. Bir taraftan OCHA’nın buradan yine Türkiye’den, Türkiye üzerinden Suriye’ye yaptığı yardımları değerlendirirken, diğer taraftan da biz bunu da vesile bilerek, Türkiye’nin Suriye ile ilgili yaptığı bölgede ve yine Türkiye’nin Irak ile ilgili yaptığı yardımları da ve faaliyetleri de bu çerçevede 27 üye ülkeden oluşan kuruldaki heyet üyelerimizi de, arkadaşlarımızı da, dost ülkelere de anlatmanın faydalı olacağını düşündük. Bugünkü toplantı bu anlamda Türkiye’den hem AFAD’ın tanıtımı, Türkiye’nin tanıtımı, insani yarımların anlatılması ve özellikle Suriye özelinde Türkiye’nin yaptığı gerek Suriye için Türkiye içerisinde gerekse Suriye içerisindeki yardımlar” ifadelerini kullandı.
“YARIN VE 16 NİSAN’DA GAZİANTEP VE KİLİS’TE YAPILAN YARDIMLARI YERELDE İNCELİYOR OLACAKLAR”
Bugün itibariyle heyetin Ankara’da farklı ziyaretlerde bulunacağını bildiren AFAD Başkanı Oktay, şunları kaydetti:
“Yarın ve 16 Nisan’da Gaziantep ve Kilis’te yapılan yardımları yerelde inceliyor olacaklar. Türkiye’nin Suriye’ye bugün itibariyle yaptığı yardımlar bütün dünyanın da gündemindedir. Yaklaşık 5,5 milyarı aşmış durumdadır. Bu toplam 5,5 milyar dolardan bahsediyorum BM standartlarında. Bu yardımın içerisinde de ne yazık ki uluslar arası camianın katkısı 306 milyon dolar bugün itibarıyla. Ben bu vesileyle yine bu platformda da döndüklerinde yine kendi ülkelerinde de bu mesajı iletmeleri anlamında bu rakamın 306 milyonun 5,5 milyar dolar içerisinde çok çok az bir rakam olduğunu basına kapalı bölümde çok daha detay görüşüyor olacağız. Türkiye’de bugün itibariyle 1.8 milyon biyometrik kayıtlı Suriyeli misafirimiz var. Iraklılarla birlikte bu yaklaşık 2 milyonu bulmakta. Bunun yaklaşık 272 bini kamplarda misafir ediyoruz. Geriye kalan 1,5 milyondan fazlasını şehirlerimizde misafir ediyoruz. Kamplardaki durumumuz oldukça iyi. Uluslar arası standartların çok çok üzerinde. Bunu yine BM olmak üzere bütün ülkeler ifade ediyorlar. Bunu hepimiz biliyoruz ama kampların dışında ciddi problemlerimizin olduğunu özellikle sağlık noktasında her türlü desteği verdiğimiz ama eğitim noktasında da yine her türlü desteği vermeye çalıştığımız ama yüzde 30’u toplam nüfusun öğrenci okul çağındaki çocukların olduğunu düşündüğümüzde de burada ciddi bir açığın olduğunu biliyoruz. Bununla ilgili yine uluslar arası camiaya çağrıda bulunuyoruz. Gerek eğitim alanında, gerek sağlık alanında gerekse diğer alanlarda yani maddi durumu iyi olmayan Suriyelilerin gıda ve gıda dışı ihtiyaçlarının karşılanması anlamında destek boyutunda üzerlerine düşeni yapacaklarını ümit ediyoruz. Ümit ediyorum ki bu toplantının uluslar arası camiada bir farkındalık oluşturacağını ümit ediyoruz.”
Toplantıda heyet adına konuşan Carsten Ulrich Staur’da 27 üye ülkeden oluşan kuruldaki heyetten 23’ünün toplantıda yer aldığını belirterek, Suriye’de olan insanlara destek verilmesi gerektiğini ve Gaziantep’e yapacakları ziyareti anlattı. Staur ayrıca AFAD’a teşekkür etti.
Konuşmalarından ardından toplantı basına kapalı olarak gerçekleşti.