Eraydın AYTEKİN/ SİVAS, () - SİVAS'ta Selçuklu Sultanları'ndan 1'inci İzzettin Keykavus'un kabri bulunan türbede 2011 yılında yapılan restorasyon tartışma konusu oldu. Türbede hükümdar ve hanedanına ait sandukaların yamalıklı ve uyumsuz çini görüntüsü dikkat çekti.
Sivas'ta bir birine bitişik durumda bulunan ve 1200'lü yıllarda yapılan Şifahiye Medresesi ile Çifte Minareli Medrese 2008 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce restorasyona alındı. İhaleyi alan Doğa İnşaat firmanın yaşadığı mali sorunlar nedeni ile geciken restorasyon çalışmaları, 2012 yılında tamamlanabildi. 2011 yılında yapılan restorasyon çalışmaları sırasında deformasyona uğrayan Şifahiye Medresesi içerisindeki, 1220 yılında vefat eden Sultan 1'inci İzzettin Keykavus'un sandukası ile etrafındaki hanedana ait 12 sanduka da çalışmalara dahil edildi.
Restorasyon çalışması kapsamında sandukaların üzerinde bulunan çiniler de Karayolları'dan işçi emeklisi olan ve kendi evinin bahçesinde kurduğu atölyede oyma ve ahşap boyama işleri ile uğraşan Necdet Çekmen'e boyatıldı.
Uzmanlar gözetiminde yapılan restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Şifahiye Medreresi tekrar ziyarete açıldı. Ancak şifahanenin içindeki sultan türbesi ziyaretçilerin dikkatini çekti. Sosyal Medyaya yansıyan fotoğraflarda Keykavus'un kabri olan sanduka ile yanındaki diğer sandukalardaki çinilerin birbirine uyumsuzluğu ve yama görüntüsü göze çarptı. Yapılan çalışmalar restorasyon hatası olarak dile getirildi. İNCELEMEM GEREKİYOR Konu hakkında 'nın telefon ile ulaştığı Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, kendisinin kısa bir süre önce göreve başladığını ve restorasyonun içeriği ile ilgili bir bilgi sahibi olmadığını söyledi. Karaca, söz konusu restorasyon çalışmalarının belgelerini inceledikten sonra bir değerlendirme yapmasının daha doğru olabileceğini ifade etti. PARÇA İLAVE EDİLMEDİ, BOYANDI Öte yandan medresenin Birinci Dünya Savaşı sırasında askeriye tarafından eşya ve levazım ambarı kullanılmdığı belirtilirken, harap olan şifahanenin, 1937 yılında Türk Tarih Kurumu tarafından ilk kez restore edildiği öğrenildi. Türbe kısmındaki çinilere yönelik müdahelenin bu restorasyon sırasında yapıldığı, 2011 yılındaki restorasyonda ise çinilerin yerlerinin değiştirilmediği veya ilave yapılmadığı, sadece deforme olan bölümlerde boyama işlemi yapıldığı belirtildi. ÇİNİ YERİNE BOYA YAPILMIŞTI Öte yandan yine 2011 yılında şifahenenin bitişiğindeki Çifte Minareli Medrese ile Gökmedrese'nin bazı bölümlerinde de orijinalindeki mavi çiniler yerine mavi boya kullanılmıştı. Yetkililer çini kullanılamayacak bozulma olmuş yerlerde 70-80 yıl kullanım ömrü bulunan boyalar kullanıldığını, buradaki temel amacın eseri korumak olduğunu dile getirmişlerdi.   FOTOĞRAFLI