Halkların Demokratik Partisi (HDP) Antalya Milletvekili Saruhan Oluç, son günlerde yaşanan terör olaylarının ardından partilerine yapılan saldırıyı kınamak için Antalya HDP İl binasında basın toplantısı düzenledi. HDP Antalya Milletvekili Oluç, terör olaylarından dolayı Antalya’da olumsuz bir hava estiğine dikkat çekti.
Antalya’nın, Türkiye’nin marka şehri olduğunu ifade eden Saruhan Oluç, Antalya’da son yaşanan olaylardan sonra her türlü mülki amirlerle görüştüklerini söyledi. Oluç, G20 Zirvesi, EXPO 2016’nın Antalya’da yapılacağını belirterek şöyle konuştu: "Bütün bunlara baktığınız zaman uluslar arası sahip olunan marka değerini ciddi ölçüde yaralayacak gelişmelerdir. Yapılan saldırılar Alanya’nın, Antalya’nın can damarlarına yönelmiş saldırılardır. Bu açıdan kabul edilebilir değildir." Sağduyu çağrısı yapan Oluç, şunları söyledi: "Vatandaşlarımızın tedirginliklerini giderecek demokratik önlemlerin alınması için adımlar atacağız. 16 Ağustos’tan bu yana mülki amirlerle görüşmeleri sürdürüyoruz. Ankara ve Antalya’da görüşmelerimizi sürdürdük. Antalya’da siyasi partilerle görüşmeleri sürdürdük. Demokratik siyasetin sürmesi açısından tutum almaları gerektiğini kendilerine ifade ettik. Antalya’daki sivil toplum örgütleri ile görüştük ve aynı talepleri ilettik. Antalya’da gördüğümüz tablo herkes sağduyulu bir tablo gelişmesi gerektiğini ifade ediyor. Antalya’da yaşayan bütün yurttaşlarımızdan gerekli hassasiyeti göstereceklerine inanıyoruz.”
“HEM ALANYA HEM DE ANTALYA OLUMSUZ ETKİLENİYOR”
Son günlerde yaşanılan terör olayları ve saldırılarından dolayı Antalya’da olumsuz bir hava estiğine dikkat çeken HDP Milletvekili Saruhan Oluç, yaşanan olayların hem Alanya’yı hem de Antalya’yı olumsuz etkilediğini söyledi. HDP Milletvekili Saruhan Oluç konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bizde görüşlerimizi ifade etmek istedik. Antalya önemli bir turizm merkezi. Alanya’da yaşanılan olaylar ilçelere ve Antalya’nın merkezine kadar yayılmaya çalışılıyor. Sosyal medyada izlediğimiz kadarıyla önümüzdeki Pazar gününe hazırlık yapılıyor."
Alanya’daki saldırıların ve yaşanılan olayların asla kabul edilebilir olmadığını savunan Oluç, sözlerine şöyle devam etti: “HDP Alanya ilçe örgütüne, oradaki Kürt yurttaşlara, esnafa dükkanlara saldırılması asla kabul edilebilir bir durum değildir. Bunlara baktığımızda kasten adam öldürmeye teşebbüs, kasten adam yaralamaya teşebbüs, mala zarar verme, hakaret, ayrımcılık halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek gibi. Bütün bunlar o saldırıların içinde görebiliyorsunuz. Hem Alanya’yı hem de Antalya’yı olumsuz anlamda etkileyecek çabalardır. Alanya turizm açısından çok önemlidir. Alanya’da ve Antalya’nın diğer ilçelerinde uzun yıllardır yaşayan on binlerce Kürt yurttaşımız vardır ve bu insanlar gelişmelerden son derece rahatsız olmuşlardır.”
“ÇÖZÜM SÜRECİ TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ MESELESİ”
Yaşanan son olayların ardından çözüm sürecinin sona ermesini değerlendiren Saruhan Oluç, çözüm sürecinin Türkiye’nin en önemli meselesi olduğuna vurgu yaptı. Oluç, barışın sağlanabilmesi için çözüm sürecinin önemli olduğunu anlatarak şöyle konuştu: "Ne yazık ki çözüm süreci ve atılmış olan adımlar Cumhurbaşkanının deyimi ile buzdolabına bizim deyimimizle müzakere masasının bacakları kırılmıştır. Bunun doğru bir şey olmadığını düşünüyorum. Türkiye’de hiçbir gencimizin yaşamını yitirmemesi gerekiyor. Biz bunun için mücadele ettik. Mutlaka müzakerelerin başlaması gerekir. Çatışmaların sona ermesi gerekir. Konuşarak diyalog içinde çözemediğimiz hiçbir sorun olamaz.”
“CUMHURBAŞKANIN CHP’YE HÜKÜMETİ KURMA GÖREVİ VERMESİ GEREKİYORDU”
Bir basın mensubunun "seçim hükümetinde CHP ile birleşecek misiniz" sorusuna HDP Antalya Milletvekili Saruhan Oluç şöyle yanıt verdi: “HDP’nin tutumu Anayasal seçim hükümetine anayasal haklarımız çerçevesinde dahil olacağız dedik. Hangi adımların atılacağını hep birlikte göreceğiz. Cumhurbaşkanı’nın ikinci parti olan CHP’ye hükümeti kurma görevini vermesi gerekiyordu. Henüz böyle bir adım atılmadı. Halkın içindeki çalışmalardan ve kamuoyu araştırmalarından gördüğümüz kadarıyla HDP’nin büyük ölçüde korunmakta kimi yerlerde yükselme görülmektedir.”