Engin ÖZMEN/ EDİRNE, () - EDİRNE’de tarihi Tunca Köprüsü, Edirne Valiliği tarafından 600 bin lira harcanarak aydınlatıldı. Açılış için mehteranlı ve havai fişekli program düzenlendi. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, "4 vali arkadaşımız buranın aydınlatılması için uğraşmış, ancak uygun bir proje Anıtlar Yüksek Kurulu'na benimsetilememiş. Biz bu uğraşı sarf ettik ve hedefe ulaştık” dedi.
Osmanlı İmparatorluğu’na 92 yıl başkentlik yapan ve metrekareye düşen tarihi eser bakımından dünyanın en zengin şehirlerinden biri olan Edirne’de, tarihi köprülerin aydınlatılması son 14 yılda yapılan onlarca ihale ve projeye rağmen bir türlü gerçekleştirilememişti. Edirne’ye atandıktan sonra köprülerin aydınlatılması için yoğun uğraş sarf eden Vali Dursun Ali Şahin’in hazırladığı aydınlatma projesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayından geçtikten sonra Philips Türkiye tarafından ve sponsor desteği 600 bin lira harcanarak aydınlatmalar 1 ayda tamamlandı.
MEHTERLİ AÇILIŞ
Tunca Köprüsü'nün aydınlatılması için Edirne Valiliği tarafından köprü girişinde program düzenlendi. Vali Şahin’in yanı sıra programa Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan, Edirne Cumhuriyet Başsavcısı Muhammed Savran, Adalet Komisyonu Başkanı Tayyip Özdurmaz, Edirne Jandarma Komutanı Kamuran Ersan, Edirne Emniyet Müdürü Adnan Armağan Erdoğan ve vatandaşlar katıldı. Edirne Valiliği tarafından oluşturulan Roman Mehteran takımının konseriyle başlayan programda konuşan Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan, Vali Şahin’e övgüler yağdırarak, “Gerçekten Edirne'yi seven, Edirne tarihini seven, en az Edirneliler kadar Edirne'ye aşık hizmet etmek isteyen birisi Sayın Valimiz Dursun Ali Şahin. Bir atasözümüz var, 'Yiğidi öldür, hakkını yeme.' Valimiz gerçekten köprülerin aydınlatılması için canla başla mücadele etti. Ödeneğini çıkardı, ihalesini, anlaşmalarını yaptı. Valime canı yürekten teşekkür ediyorum, köprülerimizi karanlıktan aydınlığa çıkardığı için” dedi.
YAYA TRAFİĞİNE KAPATILACAK
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin ise yapımı süren Karaağaç Köprüsünün tamamlanmasının ardından kent merkezini Karaağaç Mahallesi’ne bağlayan Tunca Nehri üzerinde köprünün araç trafiğine kapatılacağını söyledi. Kendisinden önceki 4 valinin aydınlatılması için çaba sarf etmesine rağmen kendisine kısmet olduğunu kaydeden Vali Şahin, “İnsanların geçişine 500 yıl hizmet eden köprünün aydınlatılması konusunda geç kalındı. 4 vali arkadaşımız buranın aydınlatılması için uğraşmış, ancak uygun bir proje Anıtlar Yüksek Kurulu'na benimsetilememiş. Biz bu uğraşı sarf ettik ve hedefe ulaştık. 2 ay sonrada Meriç Köprüsü'nün de aydınlatmasını sağlayacağız. Hoş durum arz etmeyen suların temizlenmesinin ardından güzel bir duruma gelecek. Sadece bu değil, 2006 yılında burası restoreden geçti, bugünkü fiyatlarla 4-5 milyonluk masraf yapıldı. Cumhuriyet Bayramı'nda Karaağaç Köprüsü tamamlandığında buralar araçların değil, sadece insanların köprüsü olacak" dedi.
HAVAİ FİŞEK GÖSTERİSİYLE RENKLENDİ
Vali Şahin’in konuşmasının ardından tarihi köprünün gözleri ve üzerine yapılan ışıklar açıldı. Havai fişek gösterisinin ardından köprü aydınlatma açılışını izleyenler renkli ışıklarla aydınlanan tarihi Tunca köprüsünde hatıra fotoğrafı çekilerek cep telefonlarına kaydetti.
14 YILDA 5 VALİ ESKİTTİ
Tarihi köprülerin ışıklandırılması projesi 2000 yılında Edirne’ye atanan Vali Fahri Yücel, tarafından Karayolları'na talimatını vermesiyle başladı. Fahri Yücel, görevinin 4’ncü yılında kansere yakalandı. Yaşam savaşına yenik düşen Vali Yücel, 2004 yılında hayatını kaybetti. Ölümünün son günlerinde bile Edirne ve projelerini konuşan Vali Yücel’in ömrü köprüleri aydınlatmaya yetmedi. Ardından Edirne’ye atanan valiler Nusret Miroğlu, Mustafa Büyük, Gökhan Sözer ve Hasan Duruer tarihi köprüleri aydınlığa çıkaramadı. Vali Hasan Duruer’in kendi döneminde köprülerin yanlarına yaptırdığı mermer bloklu büyük spot ışıkları da köprüden araçla geçen sürücülerin gözünü aldığı gerekçesiyle beğenilmedi ve yapıldığı haliyle bırakıldı.
TUNCA KÖPRÜSÜ
Edirne ile Karaağaç Mahallesi’ni birbirine bağlayan ilk köprü olan ve Tunca Nehri üzerinde 1613 yılında inşa edilen tarihi köprüyü mimar Mehmet Ağa yaptı. Asıl adı Defterdar Ekmekçizade Ahmet Paşa olan köprü halk arasında 'Tunca Köprüsü' olarak anılıyor. Tunca Köprüsü’nün ışıklandırılmasının ardından Meriç, Gazmihal, II. Beyazıd, Fatih, Saraçhane, Kanuni, Yalnız Göz, Uzunköprü, Yeni İmaret, Yıldırım köprüleri aydınlatılacak.

FOTOĞRAFLI