ANTALYA'da 15 yıl sonra gittiği hastanede böbrek yetmezliği teşhisi konulan 33 yaşındaki Selim Ay, kardeşinden aldığı böbrekle yaşama tutundu.
Mersin'de nakliyecilik yapan Selim Ay, 15 gün önce sürekli kusma şikayetiyle hastaneye başvurdu. İdrar ve kan tahlillerinin ardından böbrek yetmezliği teşhisi konulan Ay, Antalya'daki Medical Park Hastanesi'ne geldi. Burada da yapılan tetkiklerde safra kesesinde iltihaplı taş olduğu ve böbreğini etkilediği tespit edildi. Selim Ay'a uygun verici bulunması için 6 kardeşine yapılan tetkiklerin ardından kardeşi 31 yaşındaki Yılmaz Ay'ın, böbreğini verebileceği anlaşıldı. 1 hafta önce gerçekleştirilen operasyonla kardeşinin böbreği nakledilen Selim Ay, yoğun bakım servisinden kısa süre sonra normal servise alındı.
15 yıldır hastaneye gitmediğini belirten Ay, "Sürekli kusunca acile başvurdum. Böbrek yetmezliği olduğu tespit edildi. 1 hafta yoğun bakımda yattım. Uygun verici bulabilirsem nakil olabileceğimi öğrendim. Kardeşlerimin hepsi verici olmak istedi. Yılmaz'ın böbreğinin uygun olduğu tespit edilince hemen nakil oldum. Sık doktora giden biri değildim. İhtiyaç da duymadım. Erken teşhisin yanı sıra, rutin kontrollerin de ne kadar önemli olduğunu görmüş oldum. 15 gün gibi kısa bir sürede böbreğimi kaybettim ve yeniden böbrek sahibi oldum" diye konuştu.
'AĞABEYİM BENİM CANIM'
Ağabeyi Selim Ay'a hiç düşünmeden böbreğini verdiğini belirten Yılmaz Ay, "Ona yeniden can vermek bana nasip oldu. Ağabeyim benim canım. Ağabeyimin rahatsızlığı hepimize örnek oldu ve biz de organlarımızı bağışladık" dedi.
Operasyonu gerçekleştiren Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, "Hastamız bize başvurduğunda böbrek yetmezliğini daha yeni öğrenmişti. Uygun verici adayının da bulunmasıyla kendisine vakit kaybetmeden nakil gerçekleştirdik. Lütfen organlarınızı bağışlayın. Çünkü toprak oluyorlar. Aktif kanser ve AIDS hastaları dışında tüm organ yetmezliği hastaları daha önce nakil olmuş veya olmamış olsun nakil adayıdır. Ailelerinde kronik böbrek hastası ya da siroz hastası olan ailelerin bu konuda çok iyi bilinçlendirilmesi gerekir. Eğer verici adayında belli şartlar sağlanmışsa, böbrek vericisi olmanın bir zararı yoktur. Faydası ise yakınınızın hayatını kurtarmaktır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI