Arzu KAYA-İdris TİFTİKÇİ/İSTANBUL, () HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, erkek şiddeti sonucu yaşamını yitiren kadınların aileleriyle buluştu. Taksim Hill Otel'deki buluşmaya çok sayıda kadın katıldı. Özgecan Arslan'ın kuzeninin aralarında bulunduğu çok sayıda yaşamını yitiren kadının aile bireyleri de toplantıda yer aldı.

"SİYASET, CİNAYETİ İŞLEYEN ERKEĞİ KORUYORSA CİNAYETİN ORTAĞIDIR"
Otelde ve çevresinde yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı "Kadın düşmanlığına, şiddete meydan okuyoruz. Kadın cinayetlerine karşı örgütleniyoruz" yazılı pankartın duvara asıldığı toplantıda konuşan Yüksekdağ, "Kadın cinayetlerinin fazla olduğu bir ülkede bilin ki devlet esas şiddet uyguluyordur. Bugün de erkek şiddeti devlet şiddetinden besleniyor. Kadın cinayetleri politiktir. Evet ideolojiktir, kültürel yanları vardır ama her şeyden önce politiktir. Devlet, kadına yönelik şiddeti durdurmayarak suç işlemeye devam ediyor. kadın cinayetleri sonucu yargılanan erkeklere yargı mekanizması haksız tahrik indirimi adı altında, duruşmalarda iyi hal gösterdiği gerekçesiyle ceza indirimi uyguluyor. Bu çok açık bir teşviktir. Yargı ve siyaset o cinayeti işleyen erkeği koruyorsa doğrudan kadın cinayetlerinin suç ortağı, azmettiricisi, yönlendiricisidir" dedi.

"GENÇLERE ÇÖPÇATANLIK YAPMA KAMPANYASI BAŞLATMIŞLAR"
Gençlerin 'başgöz' etme kampanyası oluşturulduğunu belirten Yüksekdağ, "Yarısı aile, yarısı kadın da olsa bir bakanlık vardı. Kadın ve Aileden Sorumlu Kadın Bakanlığı. Bunu değiştirdiler, gerici bir şekilde restore ettiler ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nı kurdular. Bu Bakan daha dün bir açıklama yaptı ve dedi ki, biliyorsunuz kampanya ilan etmişler bir taraftan Başbakan bir taraftan Sosyal Politikalar Bakanı... Gençleri başgöz etme kampanyası. Gençlere çöpçatanlık yapma kampanyası başlatmışlar. Hadi itiraz etmiyoruz, hayırlı bir iş sonuçta insanların mutluluğuna vesile olmak. Ama Sosyal Politikalar Bakanı bir kadın çıkıyor, Başbakanın arkasından şöyle bir açıklama yapıyor diyor ki 'Evlilik yapın evliliklerinizi muhakkak sürdürün. Zorla güzellik olmaz diye düşünmeyin sakın' diyor. 'Zorla güzellik olur' diyor. Ne demek bu? Bunu eğip bükmeye kalkacaklardır elbette. Bunun yanlış bir ifade olduğunu söyleyeceklerdir elbette ki. Ama bizler karşımızdaki siyasi zihniyetin ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Yüzlerce binlerce cinayet zorla güzellik olsun diye işlendi. İşte böyle bir çirkinlik işte böyle bir felaket tablosu yaratırsınız. Kadına böyle bir hakaret olabilir mi? 21. yüzyıldayız biz. Sizin zihniyetiniz 18. yüzyılda kalmış olabilir. Bugün ülkenin Başbakanı kadını ihtiyaç maddesi olarak temin edilecek unsur olarak görürse elbetteki genç erkekler Başbakanın söylediğine bakar, Sosyal Politikalar Bakanın sözüne bakar ve onun üzerinden kadını yanındaki ihtiyacını giderecek bir varlık olarak görür ve ona her türlü zulmü yapmayı kendisinde hak bulur. Katletmek de dahil" diye konuştu.

AİLELER 'ÖZGECAN YASASI' İSTEDİ
Figen Yüksekdağ'ın ardından söz alan İstanbul'da eşi tarafından öldürülen Muhterem Göçmen'in ablası Çiğdem Evcil kadınları koruyan bir yasanın çıkmasını istediklerini belirterek, "Muhterem Göçmen koruma altında öldürülen yüzlerce kadından birisiydi, devlet kadınların azmettiricisi. Eline silahı bıçağı devlet vermiyor ama yolunu açıyor. Çok zor değil. Özgecan yasasının çıkması, katillerin indirim, tahrik indirimi almaması çok basit. Sadece kısacık bir yasa. Umutla bekliyoruz" diye konuştu. Antalya'da erkek arkadaşı tarafından öldürülen Deniz Aktaş'ın annesi Figen Yetişkin, "Deniz polis kapıdayken öldürüldü. Biz şuan mahkeme sürecindeyiz. Takım elbise giydi, iyi hal durumunda kaldı, tahrik indirimi istedi. Kadın katilleri indirim almasın" dedi.
(FOTOĞRAF)