Afyonkarahisar, Antalya, Burdur, Isparta, Mersin, Konya ve Karaman illerinin Trafikten Sorumlu Müdür Yardımcıları ve Trafik Denetleme Şube Müdürlerinin katılımlarıyla Antalya Lara Sherwood Otel’de Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi. Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Denetleme ve Daire Başkanı Yunus Avcı, "Belediyeler TEDES kurarsa yüzde 30’luk kaynak sağlayacak” dedi.
Trafik denildiği zaman herkesi ilgilendiren, herkese dokunan, çok boyutlu bir meseleden bahsettiklerini söyleyen Antalya Valisi Muammer Türker yaptığı konuşmada, "Bir çok ilde araç sayısı insan sayısından daha hızlı artıyor. Dolayısıyla trafiğin çok iyi yönetilmesi gereken bir mesele olduğu çok açık. Tabi trafiğin iyi yönetilmesi için Türkiye’nin son yıllarda güzel örneklerin verildiği bir alt yapının verildiği ve bununla ilgili çalışmalar başladı. Sürücülerin, yayaların eğitimler ve çocukların trafikle ilgili eğitimleri konusunda önemli hususlar var. Elektronik sistemin çok iyi kullanılması gerekiyor. Teknolojinin etkin olarak kullanıldığı sistemlerin iyi kullanılması gerekiyor. Aksi takdirde Türkiye ve dünyanın can kayıpları, mal kayıpları bütün bunlar çok büyük maliyetler getiriyor. Ülkemizde de bu maliyetlerin Türkiye’nin gelişiminde engel olduğunu ortada. Elektronik sistemlerinin olması trafik suçlarının, ihlallerin önlenmesi hususunda caydırıcı bir rol oynuyor. Suç ve suçlulukla ilgili mücadeleye çok iyi fırsat sağlıyor. Belediyeler trafikle ilgili hizmetlere biraz daha müdahil olmak istiyorlarsa kendilerine TEDES gibi bir imkan sunuluyor. Belediyeler TEDES hizmetine uzak durmamalıdır" dedi.
"BELEDİYELER HALKLA YÜZ YÜZE GELMEK İSTEMİYORLAR"
TEDES konusunda belediyelerin kendilerine büyük yardımlarının olduğunu ifade eden Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Necat Özdemiroğlu sistem konusunda bazı belediyelerin tereddütleri olduğu konusunda duyumlar aldıklarını belirtti. Özdemiroğlu, "Tabii ki belediyeler siyasete daha yakın, seçimle beraber geldikleri için halkı ürkütmek istemiyorlar. Ceza yazıldığında halkla yüz yüze gelmek istemiyorlar. Belediyelerin bu konuda tereddüt etmelerine hiç gerek yok. Herkesin bildiği bir hikaye anlatayım. Cenab-ı Hak Azrail Aleyhisselam’a can alma görevi verdiği zaman insanlar beddua eder diye endişe ediyor. Cenabı Hak ’Sebepler, perdeler yaratacağım, seni görmeyecekler" buyurdu. Şimdi hükümetimiz sebep olarak Emniyet Teşkilatı’nı ortaya koydu. Cezaları biz yazacağız, vatandaşlar karşılarında bizi görecek. Belediyeler o yüzden tereddüt etmesin" dedi.
KAZALARIN YÜZDE 50’İ HIZ KAYNAKLI
Türkiye’deki kazaları neredeyse yüzde 35-50’si hızdan kaynaklandığını dile getiren Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Denetleme ve Daire Başkanı Yunus Avcı, Hıza bağlı diğer kazalarda ele alındığında oranın yüzde 80-90’lara çıktığını söyledi. Yunus Avcı şunları kaydetti:
"2020 yılına kadar bu kazaları yüzde 50 azaltmak için bir vizyon belge hazırlandı. Şehir içi ve şehirler arasında elektronik denetleme sistemi kuruldu. Bu hususla karayollarında bir kanun düzenlenmesi yapıldı. Bu madde de belediyeler kendi kaynaklarını kullanmaları şartıyla elektronik denetleme sistemleri kurarsa bu sistemler üzerinden yazılan cezaların yüzde 30’u belediyeye aktarılacak. Yüzde 30’luk dilim belediyeler için ciddi bir kaynak. Yüzde 30’luk dilim oranında 10 ay gibi, bir yıl gibi kısa bir zamanda kendisini amorti ediyor. Belediye sadece sistemi kuruyor. Bazı belediyeler tereddüt ediyor. Vatandaşlar yanlış bakar diye bakıyorlar. Belediye sadece sistemi kuruyor, ceza yazma işlemi yine emniyet müdürlüğüne bağlı. Belediyelerin ceza yazma gibi bir durumu söz konusu değil. Yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırmak ve sistemin kurulmasının israf açısını en aza indirgeme de Türkiye Belediyeler Birliği(TBB) ile bir protokol imzaladık. İnşallah 2016 yılında belediyelerimizin yüzde 30-50 arasında TEDES kurulumunun gerçekleşeceğine inanıyoruz. Çünkü sisteme büyük bir ilgi var. Antalya ilimizde çok önemli bir il. Yaklaşık olarak 13 milyon turist geliyor. 70 milyonun bir noktadan bir noktaya taşınması kadar Antalya’mıza büyük bir yük getiriyor. Vaktimizin bir çoğunu boş geçiriyoruz ama kırmızı ışıkta beklemiyoruz. Gideceğimiz yere hemen ulaşalım istiyoruz. Trafik kurallarına uymuyoruz. TEDES’le hız kontrolleri yaparak güvenli sürüş yaşanılmasını sağlıyoruz. İnşallah 10 yıl içerisinde 50 bin insanımızın trafikte ölümünü engellemeyi sağlayacağız."
"2020’Yİ HEDEF OLARAK BELİRLEDİK"
İstanbul’da TEDES sayesinde yaklaşık olarak her ay 6 milyona yakın ceza yazıldığını belirten Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Denetleme ve Daire Başkanı Yunus Avcı, "Bunun yüzde 30’u 1.5-1.8 milyon yapıyor. İstanbul’a her ayın sonunda bu kaynak aktarılıyor. Belediyelerin bütçeleri yoksa bile bu sistemi kurdukları zaman bir sene içerisinde kendilerini amorti ediyorlar" dedi.
2020’yi hedef olarak belirlediklerini ifade eden Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Denetleme ve Daire Başkanı Yunus Avcı, "Biz 2015 yılında büyük bir hız verdik. 2016 yılında ise Türkiye’nin yüzde 50’sinde kurulmasını hedefledik. Ne kadar başarılı olacağımız belediyelerin sisteme sıcak bakmasına bağlı. Toplantıların yapılma amacı da bu zaten" ifadelerini kullandı.