Liv Hospital Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı ve Çocuk Kardiyoloğu Prof. Dr. Rana Olguntürk, aileleri uyararak, “Çocuğunuzun rengi mor ise ve bu morluk ağlarken artıyorsa, beslenme güçlüğü ve kilo almama, sık tekrarlayan ve bir türlü geçmeyen akciğer enfeksiyonları, çabuk yorulma gibi belirtiler var ise hemen bir çocuk kalp merkezine başvurulmalı” dedi.
İlk olarak Sevgililer Günü’nün akla geldiği 14 Şubat, yıllardır ‘Dünya Doğumsal Kalp Hastalıkları Farkındalık Günü’ olarak da kutlanıyor. Liv Ankara ve Türk Pediatrik Kardiyolojive Kalp Cerrahisi Derneği, bu özel günde minik kalp hastaları için etkinlik düzenledi. Etkinlikte konuşan Liv Hospital Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı ve Çocuk Kardiyoloğu Prof. Dr. Rana Olguntürk, doğumsal kalp hastalıklarının çok önemli ve güncel sağlık sorunlarından olduğuna dikkat çekerek, “Çocuğunuzun rengi mor ise ve bu morluk ağlarken artıyorsa, beslenme güçlüğü ve kilo almama, sık tekrarlayan ve bir türlü geçmeyen akciğer enfeksiyonları, çabuk yorulma gibi belirtiler var ise hemen bir çocuk kalp merkezine başvurulmalı” dedi.
Toplumda her 100 çocuktan birinin kalp hastası olarak dünyaya geldiğini söyleyen Olguntürk, doğuştan kalp rahatsızlığı olan çocuklarda dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
“Rengi mor ve mor olamayan bebekler ile ayırıyoruz biz bunları. Mor bebekler doğar doğmaz hemen fark ediliyor. Bazısı hafif olabilir, onlarda ağlarken morlukları artar. Ağlarken morluğun arkasında önemlidir kalp hastalıkları bakımından. Yeni doğan döneminde ayrıca bebekler sık nefes alıp verebilirler. Kilo almaları, büyümeleri yavaş olabilir. Başlarında terleme olabilir, tekrarlayan akciğer enfeksiyonları olabilir. Çocuklarda bu tür yakınmalar fark edildiyse bu söylediklerim bebeklikte, daha büyüdükleri zaman da oyunlarda arkadaşlarına uyum sağlayamadıkları zaman bir çocuk kalp cerrahına başvurmaları gerekir.”
Fetal ekokardiyografinin hayat kurtardığını belirten Olgüntürk, “Fetal eko anne karnındaki bebeğin kalp yapısının işleyişinin incelenmesidir. Bu şekilde hem kalpteki yapısal bozukluklar hem de kalbin çalışması ile ritmiyle ilgili olan bozukluklar. Hangi anneler fetal eko yaptırmalıdır? Ailede eğer kalp hastalığı öyküsü varsa anne, baba ve ikinci derece akraba, ani ölüm öyküsü varsa kalbe bakılması gerekir. Anne eğer hamileliği sırasında kızamıkcık gibi enfeksiyon geçirmişse, diyabet varsa, kötü alışkanlığı olan annelerde fetal eko yaptırmaları gerekir. Anne karnında bebeğin hastalığı fark edilmişse bebek doğar doğmaz müdahale edilebilecek bir merkezde doğum yapması sağlanır. Hiç zaman kaybetmeden hemen kalpteki efekt düzeltilir ve çocuk sağlığına kavuşabilir” diye konuştu.
“BANA ORGANLARINI VERİRLERSE İYİ OLUR, TOPRAK OLUP GİDECEĞİNE EN AZINDAN SEVAP ALIR GÜNAHLARI GİDER”
Plumer hipertansiyon hastası olan 13 yaşındaki Hasan Koç ise organ nakli beklediğini belirterek, “1 yıldır bu hastalık var bende, yokuş çıkarken, merdiven çıkarken, koşunca yoruluyordum. Futbol oynamıyorum, çok çabuk yoruluyorum. Bana yorucu şeyler yasak. Bana organlarını verirlerse iyi olur, toprak olup gideceğine en azından sevap alır günahları gider. Benim için yaşam umudu olur” dedi.