MALATYA'da yüksek ateş şikayetiyle götürüldüğü hastanede Hemofagositik Lenfohistiositoz (HLH) hastası olduğu anlaşılan 10 aylık Azra Şanlı'ya, 70 bin yardımsever ilik nakli için bağışçı oldu. 40 bin kanın incelenmesi tamamlanırken, Azra'ya yüzde 100 uyumlu ilik henüz çıkmadı. Kampanya sayesinde 5 çocuğa ilik bulundu.
Malatya'da çiftçilik yapan 36 yaşındaki Hakan Şanlı ve 27 yaşındaki Burcu Şanlı'nın tek çocukları Azra Şanlı, 4 aylıkken ateşlendi. Hastaneye götürülen minik Azra'nın kan değerleri düşük çıktı. Korkulacak bir şeyi olmadığı söylendiği öne sürülen bebek için ateş düşürücü ilaçlar verilerek taburcu edildi. 5 ay sonra tekrar ateşlenen ve özel bir hastanede tetkikleri yapılan Azra Şanlı'nın kan değerleri tekrar düşük çıktı. Bunun üzerine Malatya Turgut Özal Tıp Merkezi'ne götürülen Azra bebeğin bağışıklık sistemini bozan genetik HLH hastası olduğu belirtildi. Yaklaşık 1.5 ay önce Antalya'daki özel bir hastaneye sevk edilen Azra Şanlı için Malatya başta olmak üzere tüm Türkiye'de geniş çaplı sosyal sorumluluk kampanyası başlatıldı.
70 BİN BAŞVURU VAR
Odalar ve STK'ların öncülüğünde sosyal paylaşım sitelerinden duyurulan kampanyaya şu ana kadar 70 bin kişi başvuru yaptı. Türk Kızılayı'nın kan merkezlerine bağışçı olan vatandaşların verdiği kan örneklerinin 40 bini incelendi. Azra'ya uygun ilik bulunamazken, 30 bin kan örneğinin ise incelemesinin devam ettiği belirtildi. Sağlık Bakanlığı ile Türk Kızılayı'nın ortaklaşa yürüttüğü Türkiye Ulusal Kök Hücre Öğrenci Konseyi (TÜRKKÖK) projesi kapsamında değerlendirilen örneklerde 5 çocuğa ise ilik bulundu.
DİĞERLERİNE UMUT OLDU
Baba Hakan Şanlı, "Hastalığın tedavisi kemik iliği nakli şart. Nakil olsa da hemen iyileşecek diyemeyiz. Şu an ilik nakli için kampanyalar devam ediyor, ancak Azra'ya yüzde 100 uyan bir verici bulunamadı" dedi.
Azra adına başlatılan kampanyanın tüm hastalara hitap ettiğini ve bu sayede 5 çocuğa ilik bulunduğunu öğrenen Şanlı, şöyle konuştu:
"Şu an hala üzerinde çalışılan kanlar var. Sağlık Bakanlığı bunun altyapısını kurmuş ancak bir anda bu kadar bağışçının çıkacağını kimse bilemezdi. TÜRKKÖK projesiyle insanlara umut oldular. Belki kızıma ilik bulunacak ama Azrama yetişmeyecek. Azra için Almanya'da kısmi vericiler tespit edilmiş. Bir miktar ücret ödeyerek testlerin başlamasını sağladık. Maddi durumu iyi olmayan aileler için bu işlemlerin kolaylaştırılması gerekiyor."
Azra'nın tedavisi için Antalya'ya taşınan aile gece gündüz hastanede umutlu bir haber için bekliyor. 1 ayı aşkın süredir kemoterapi gördüğü için saçları dökülen minik bebeğin karaciğer ve dalağında da büyüme mevcut. Vücudunun birçok yerinde ödem oluşan minik Azra kemoterapi ardından ağrıları nedeniyle uzun süre ağlıyor.