Manisa’da, İshak Çelebi Mahallesi’nden 23 kişi, mahallelerinde yürütülen kamulaştırma çalışmalarının iptali için dava açtı. Avukat Haşim Çelik, yerel mahkemenin kamulaştırmanın iptali yönünde karar aldığını söyledi.
Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü kamulaştırma çalışmalarının iptaline ilişkin davada nihai karar verildi. İshak Çelebi Mahallesi’nden 23 kişi tarafından açılan davada, Manisa 1. İdare Mahkemesi, kamulaştırma çalışmalarının iptali yönünde karar verdi. Davayı kazanan 23 kişinin tazminat davası açabileceği belirtildi. Öte yandan, Manisa Büyükşehir Belediyesinin ise, kararın tebliğ edilmesinin ardından 30 gün içinde Danıştay’a temyiz için başvuruda bulunabileceği öğrenildi.
AVUKATTAN AÇIKLAMA
Avukat Haşim Çelik da, alınan karar ile ilgili bir açıklama yaptı. Çelik, "Kamulaştırma kanunu hepimizin karşısına çıkan hukukun üstün olduğu bireysel hakların, devletin ben burayı kullanmak istiyorum dediğinde, devletin önüne geçtiği bir kanundur. Bizim bu kamulaştırma kanuna itiraz etme şansımız yok. Ama belediyenin teklif ettiği miktarlar üzerine anlaşamadığımızı söyledik. Buralar 2006-2007 yıllarında çok büyük paralara verildi. Yapılan yargılamalar sonucunda bedellere yüzde 70 ile yüzde 100’e kadar artışlar yapıldı. İdare mahkemesine yaptığımız kamulaştırmanın iptal davasında beklediğimiz ama geç gelen bir karar oldu. Kararların gerekçesinde hukuksal bir çok gerekçe var. İşin özü belediyenin buralarda yapmış olduğu işlemler 1989 yılından 2011 yılına kadar yaklaşık 20 yılı baz alıyor. Yerel mahkemede bu insanların mağduriyetini ikinci defa ortaya çıkarmış olduk. Kanuna rivayet etmek hepimizin boynunun borcu; ama hukuk çerçevesinde hakkaniyet neyi gerektiriyorsa buna uygun olarak hareket edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ortada verilmiş bir yargı kararı var" dedi.
Avukat Haşim Çelik ayrıca, 180’in üzerinde dava açıldığını ve 23 tane idare mahkemesine açılmış dava olduğunu da sözlerine ekledi.