Erzurum Yakutiye Araştırma Hastanesi’nde yapılan başarılı operasyonla lösemi olan iki hasta, kardeşlerinden yapılan ilik nakliyle hayata tutundu. Nakilden sonra yeniden dünyaya geldiklerini belirten Sevgi Polat ve Yusuf Saraç, sağlıklarına kavuşmalarını pasta keserek kutladı.
Yakutiye Araştırma Hastanesi’nde kardeşten kardeşe yapılan ilik nakli ile Iğdır’da yaşayan 36 yaşındaki Yusuf Saraç ile Kars’ta yaşayan 21 yaşındaki Sevgi Polat sağlıklarına kavuştu. Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Erzurum’da kardeşlerinden yapılan ilik nakilleriyle sağlıklarına kavuşan iki hastayı ziyaret ederek, hastalarla yakından ilgilendi. Hastaları ziyareti sırasında konuşan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Erzurum’a ve çevre illere hizmet etmeyi gaye edinmiş bir ekip olduklarını belirterek, “Hastanemizde eksiklik olarak gördüğümüz bölümlerden birisi de kemik iliği nakli merkeziydi. Ünitemizi 2 yıl önce açmıştık ve hizmete başlamıştı. Kök hücre naklinde önemli olan kısımlardan birisi de değişik gruplardan elde edilen hücrelerin nakliydi. O noktadan da bugünkü hastalarımız başarıyla tedavi görmüş ve onları ziyaret geldik” dedi.
Hastaların ameliyatını gerçekleştiren Prof. Dr. İlhan Kiki ise, doğuda ilk kez ilik naklinin yapıldığını ifade ederek, “Hastanemizde kardeşten kardeşe ilik nakli yapıldı. Doğu Anadolu’da ilk kez kardeşten kardeşe ilik nakli Yakutiye Araştırma Hastanemizde yapıldı ama nakiller Türkiye’de başka merkezlerde de yapılıyor. Bu yaptığımız nakillerden bir tanesinin özelliği ise kardeşiyle ilik nakli yapılacak olan hastamızın kan grupları uyumlu değildi. Biz bunun tedbirlerini aldık ve nakil yaptıktan sonra da hastanın kan grubu vericisinin kan grubuna döndü. Bu kan artık sağlıklıdır ve parçalanmaz” diye konuştu.
“HAYATIMDA DEĞİL DOKTOR YÜZÜ GÖRMEK GRİPİN BİLE İÇMEMİŞTİM”
Iğdır’da çiftçilik yaparak geçimini sağlayan 36 yaşındaki Yusuf Saraç, 6 ay önce geçirdiği rahatsızlık sonucu lösemi hastası olduğunu öğrendi. Lösemi olduğunu öğrendikten sonra hastaneye gelerek tedavi gören Saraç, ilaçların kendisine fayda etmemesi üzerine 33 yaşındaki kardeşi Serdar Saraç’tan yapılan ilik nakli ile hayata yeniden tutundu. Hastalığının bir anda ortaya çıktığını ifaden eden Saraç, kardeşi sayesinde hayatta olduğunu söyledi. Saraç, “Iğdır’da çiftçilik yapıyordum, çalışıyordum. Birden hastalandım. Daha önce doktor yüzü görmemiştim. Değil doktor yüzü görmek, gripin bile içmemiştim hayatımda. Birden ateş basınca ve terleme olunca doktora gittim. Tahlil yaptılar ve sonucunda lösemi olduğumu söylediler. Bunu duyunca bende bir anda şok oldum. Daha sonra buraya geldim ve tedavi görüyorum. Kardeşimden bana ilik nakli yapıldı ve şuanda sağlığıma kavuştum. Çok şükür şuan gayet iyiyim ve ameliyatım iyi geçti” dedi.
“DOĞUM GÜNÜM 17 ARALIK’TI AMA BUNDAN SONRA DOĞUM GÜNÜM BUGÜNDÜR”
Kars’ta yaşayan evli ve 2 çocuk annesi 21 yaşındaki Sevgi Polat ise, 4 yıl önce yakalandığı PNH hastalığından kardeşinin kendisine verdiği ilikle kurtuldu. İlik nakli olduktan sonra kendi kan grubunun değişip kardeşinin kan grubuyla aynı olduğunu ifade eden Polat, nakil olduktan sonra kendisini yeniden dünyaya gelmiş gibi hissettiğini söyledi. Polat, “Paroksismal noktürnal hemoglobinüri (PNH) hastasıydım ve kardeşimin bana iliklerini vermesiyle ilik nakli oldum. 4 yıldır şikayetlerim vardı. 3 yıl önce hastaneye gelmiştim, doktorlar yatışımı verdi ama ben o zaman hamileydim. Sonra kan tahlililerim Ankara’ya gitti. Hastalığımın geçmesi için ilaç kullanıyordum ama hastalığım arttığı için ilaç artık fayda etmedi. Doktorlar da ilik naklini önerdi. 19 yaşındaki erkek kardeşimden bana ilik nakli yapıldı. Nakil olmadan önce kardeşimle kan gruplarımız farklıydı ama şimdi nakilden sonra kan grubum değişti ve kardeşimin kan grubu B Rh pozitif oldu. Hastalığım döneminde hamileydim ama şuan bebeklerimde bir hastalık yok, şükürler olsun sağlıklılar. Bugün doktorlarımız bizim için pasta kesti, sanki yeniden dünyaya gelmiş gibi hissediyorum. Doğum günüm 17 Aralık’tı ama bundan sonra doğum günüm bugündür” diye konuştu.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ve hastanedeki doktorlar ilik nakli yapılan iki hastanın iyileşmesini pasta keserek kutladılar. İlik naklinden sonra dünyaya yeniden geldiklerini belirten Sevgi Polat ve Yusuf Saraç, üzerinde “Yeni yaşınızda mutluluklar dileriz” yazılı pastayı kestiler.