VAN Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), PKK’lı teröristler tarafından kaçırılan Kapıköy Gümrük Kapası'nda görevli 10 gümrük görevlisinin serbest bırakılması için çağrıda bulundu.
Van'ın İran sınırındaki Saray İlçesi'ndeki Kapıköy Sınır Kapısı'nda geçen cuma günü saat 16.30'da mesai bittikten sonra kaçırılan gümrük memurları ve bu olaydan sonra kapanan sınır kapası ile ilgili Van TSO tarafından yazılı açıklama yapıldı. 11 gümrük memurundan 1 kadın ile 1 sürücünün serbest bırakıldığının belirtildiği açıklamada, geri kalanların da bir an önce serbest bırakılması istendi. Açıklamada şöyle denildi:
"Yaşanan olaydan sonra Kapıköy Gümrük Kapısı kapatılmıştır. Gümrük kapısında herhangi bir işlem ve araç girişleri yapılamamaktadır. Olayın vuku bulmasından bu yana Odamız gerekli duyarlılığı ve alıkonulan memurların biran önce serbest bırakılması konusunda gerekli hassasiyeti göstermiştir. Servis şoförü ve gümrük kapısında görevli bayan personelin serbest bırakılması ile geriye kalan memurların da biran önce serbest bırakılmasını bekliyoruz. İlimiz deprem sonrası ekonomik ve sosyal yaşamı bir türlü toparlanamamış ve halen sorunlarla boğuşurken, neredeyse tek umut olarak gördüğü Kapıköy Gümrük Kapısının da bu olay sonucunda kapatılmış olması umutlarımızı iyice yok etmiştir. Son 2 yıldır yoğunluklu olmak üzere İran İslam Cumhuriyetinden ülkemize gelen turistlerin Van ekonomisinde yarattıkları katma değer ortadadır. Birçok esnafımız İran'lı turistlerin ilimizi tercih etmesi ile ayakta durmaktadır. Kötü koşullara sahip Kapıköy Gümrük Kapısının modernizasyonun gerçekleştirilmesini, personel eksikliğinin giderilmesi ve ticari hayatın kolaylaştırılmasını sağlayan düzenlemelerin yapılmasını beklerken, bu olayın vuku bulması ile gümrük kapısı tamamen kapanmıştır. Devlette sürekliliğin esas olduğu varsayımı ile biran önce Kapıköy Gümrük Kapısının güvenliğinin sağlanması, personel atamasının yapılması ve kapının yeniden aktif hale getirilmesini bekliyoruz."

FOTOĞRAFLI