Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. (Akdeniz EDAŞ) Alanya Bölge Koordinatörlüğü, bölgede yılların birikmiş sorunlarını çözmek için başlattığı yatırım atağını sürdürüyor. Özelleştirmenin ardından Alanya’da son 1 yıllık süre içerisinde 35 milyon TL’yi aşan yatırım yapan Akdeniz EDAŞ, son olarak Alanya Merkezi besleyen enerji nakil hatları iki katına çıkarıldı. Dinek ve Hacımemetli Mahallesi’nden geçmekte olan havai hatlı beton direkli elektrik tesisi ise yer kablolu şebekeye dönüştürüldü.
Konuya ilişkin açıklama yapan Akdeniz EDAŞ Alanya Bölge Koordinatörü Ahmet Sait Akboğa, 1973 yılında yapılan ve halen daha faaliyete olan enerji nakil hatlarının bulunduğunu söyledi. Alanya’ya bugünü kadar yapılan yatırımlardan daha fazla yatırım yaptıklarını dile getiren Akboğa, Alanya’nın enerji sorununu çözmekte kararlı olduklarını belirtti. Akboğa, “45 ilden daha büyük olan Alanya’da her geçen gün nüfus, işletme ve bunlara bağlı olarak enerji tüketimi artıyor. Buna rağmen Alanya’da 1973 yılında yapılmış ve halen daha kullanılan enerji nakil hatlar mevcut. Ekonomik ömrü 20-30 yıl olan pek çok ekipman aradan geçen 40 yıllık süreye rağmen zaman zaman pansumanlar yapılarak kullanılmaya devam edilmiş. Bu nedenle mevcut hatlar sürekli arazılar vererek ilçeyi beslememizi zorlaştırıyor. Bu sorunları Alanya’ya büyük önem veren şirketimiz çözmekte kararlı ancak herkesin malumu olduğu üzere bunu kısa sürede yapmamız teknik olarak imkansız. Bunun için süreye ihtiyaç var” dedi.
10 YIL RAHATLAMA SAĞLAYACAK
Yenileme çalışmaları esnasında kamulaştırma problemi yaşamamak için mevcut direklerin yerini kullandıklarını vurgulayan Akboğa, bunun kendilerine zaman kazandırdığını söyledi. Bir kamulaştırmanın 3-5 yılda bile yapılamadığını ifade eden Akboğa, “Alanya’da acil olarak çözüm bekleyen sorunlar olduğunu biliyoruz. Bunun için zaman kaybı yaşamamak için mevcut kamulaştırılmış alanları kullanıyoruz. Enerji nakil hatlarında yaptığımız hızlı çalışma neticesinde bu hatlara enerji vereme durumuna geldik. Normal hallerde 3-5 yılda yapımı bitmeyen hatları özelleştirmenin verdiği dinamiklikle 3-5 ayda hem projelendirdik hem de yapımını gerçekleştirdik. Bir yıl içerisinde 168 bin 490 metre yer altı, 74 bin 550 metre havai hat olmak üzere toplamda 243 bin 40 metre elektrik tesisi yaptık. Yapmaya da devam edeceğiz. Yaptığımız yeni hatlar demir direklerden oluşuyor. Normal de bu direkler TEİAŞ’ın hatlarında kullanılıyor. Bu da bize şirketimizin Alanya’ya verdiği önemi gösteriyor. Yapılan bu hatlar sayesinde Alanya önümüzdeki 10 yılını enerji alanında daha rahat geçirecek. Bu çalışmaların akabinde mastır plan dahilinde tesis çalışmalarımız devam edecek ” diye konuştu.
HATLARI BİR AN ÖNCE DEVREYE ALMAK ZORUNDAYIZ
Çalışmalar esnasında mecburen planlı kesintiler yapmak zorunda olduklarını söyleyen Akboğa, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Turizm sezonunun en yoğun olduğu Temmuz ve Ağustos ayları enerji tüketimi en üst seviyede olduğu aylardır. Bu aylarda ciddi sorunlarla karşılaşmamak için bu hatları biran önce devreye almamız gerekiyor. Çalışmalar kapsamında planlı kesintiler yapmak zorundayız. Turizm sezonunun aksamaması için bu kesintilerin en uygun zamanda yapmak için çalışma yürütüyoruz. Alanya’ya kaliteli ve kesintisiz enerjiyi vermek için alanında uzman personelimizle geceli gündüzlü çalışıyoruz. Bunda kimsenin kuşkusu olmasın.”