Çorum’un Kargı ilçesinde ev yaptıran iki ailenin evine, başka köyden oldukları için köy halkının baskısıyla 4 yıldır su verilmediği iddia edildi.
Salih Kapu ve Hasan Çeşme adlı vatandaşlar 2011 yılında Yeşil köyden arsa aldı. Yapı ruhsatı, elektrik ve su projelerini de gerekli makamlara onaylatan vatandaşlar, arsalara ev yaptırdıktan sonra su bağlanması için köy muhtarlığına müracaat ettiler. İddiaya göre köy halkı, Salih Kapu ve Hasan Çeşme’nin Günyazı köyünden olması ve Yeşil Köy’den arsa almaları nedeniyle, muhtardan bu vatandaşlara su verilmemesini istedi. 2011 yılından bu yana evlerine su bağlatamayan Salih Kapu ve Hasan Çeşme, konuyu mahkemeye ve kaymakamlığa taşıdı. Olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatılırken, sorun henüz çözülemedi.
Evin yapımına 2011 yılının Haziran ayında başladıklarını belirten Salih Kapu, "Evimin inşaatı bittikten sonra muhtara suyun bağlanması için müracaat ettim. Muhtar bana ‘ben suyumu veremem, su yok’ dedi. Su bol. Keyfi olarak benim evime su vermiyor. Sonra kaymakama gittim. Kaymakam ‘alacağız’ dedi. Yıllar geçti hala alacak. Susuzluktan 3 yıldır burada mahvolduk" dedi.
Su ihtiyacını kiraladıkları tankerle karşıladıklarını anlatan Kapu, kiraladığı traktörün tankerle evinin önüne su getirdiğini, sonra da tankerden bidonlara su doldurarak evlerine taşıdıklarını dile getirdi.
2 BİN 500 KİŞİYE YETECEK SU VAR
Köydeki suyun yetersiz olduğunun belirtilmesi üzerine su rezervini ölçtürdüğünü dile getiren Salih Kapu, “Köyün mevcut suyunu 800 lira vererek ölçtürdüm. Şu anki su, bu köy gibi bir buçuk köye daha yetiyor. Su bol. Su sadece Temmuz ayında yetmiyor. Bu da herkesin evinin önündeki bahçesini sulamasından kaynaklanıyor. 250 haneli köyde herkes yazın bahçesini suladığında su 2 bin 500 kişi kullanmış gibi yetmiyor. Her köylünün evinin bahçesinde 4-5 çeşme var ama bana su verilmiyor. Onlar bahçesini sulayacak diye biz tankerle su çekiyoruz" ifadelerini kullandı.
72 yaşındaki Sultan Kapu ise “Su taşımaktan dizlerim ağrıyor. Dizlerimin ağrısına namazlarımı bile oturarak kılıyorum. 3 sene doldu 4’. seneye giriyoruz. Bıktık biz artık. Bizi kurtarın ne olur” diyerek yetkililerden yardım istedi.
"SUYU KÖY HALKI VERMEK İSTEMEMİŞ"
İhlas Haber Ajansı muhabirinin sorularını yanıtlayan Yeşil köy Muhtarı Eyüp Aksoy ise su sorununun geçmişten gelen bir mesele olduğunu dile getirerek, “Ben ve ihtiyar kurulu olarak bu sorunun çok önceden çözülmesi için gereken ikazları yapmıştım. Burada Hasan Çeşme ve Salih Kapu’nun haricinde Günyazı köyü ve Yeşil köylülere ait 70 adet arsa bulunmakta. Biz bu arsaların su sorununu kökten çözme çabası içerisindeyiz. Geçtiğimiz hafta Kargı Kaymakamımız Sayın Ali Erdoğan ve köy halkı ile toplantı yaptık ve bir karar aldık. Yaklaşık 3 bin metre uzaklıktaki ve köyümüz tüzel kişiliğine ait olan suyu bu 70 arsaya ulaştırmak için çalışmalara başladık. En kısa zamanda suyu akıtacağız" dedi.
"Bu vatandaşlar evlerini 2011 yılında yapmış" diyen muhtar Aksoy, “O yıllarda su verilmeme olayının ihtiyar heyetiyle de alakası yok. Köy halkı olarak köyün su şebekesinin yetersiz olduğu gerekçesiyle vermek istememişler” dedi.
Ev yaptıran vatandaşların başka köyden olması nedeniyle su verilmediği iddialarını yalanlayan Muhtar Eyüp Aksoy, “Biz hepimiz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Bu vatandaşlara da arsaları zaten Yeşil köylüler satmış. Zamanında yapılmış ve kazanılmış bir haktır. Biz başka köylü ayrımı gözetmeksizin bu işi en kısa zamanda kökten halledeceğiz’’ dedi.