Edip TEKİN/ BURSA, () – BURSA’nın merkez Nilüfer Belediye’sinin yaptığı ve içinde doğal meyve ile sebzelerin yetiştiği 'Ekobahçe'de kimyasal gübre kullanılmadan ürün elde ediliyor. Bahçede üretilen beyaz, kırmızı, mor, siyah ve sarı taneli mısırlar görenlerin ilgisini çekiyor. 
Alaattin Bey Mahallesi’ndeki hobi bahçelerinde genetiği ile oynamamış tohum ve kimyasal gübre kullanılmadan elde edilen meyve ve sebzelerin bulunduğu 'Ekobahçe'nin açılışını yapan Nilüfer Belediye Başkanı CHP’li Mustafa Bozbey, sağlıklı beslenme konusunda vatandaşları uyardı. Kötü gıda kullanımına dikkat çeken Bozbey, “Kötü gıda kullanıyoruz. Sağlıksız gıda tüketiyoruz. Sağlıksız bir şekilde besleniyoruz. Sağlıklı beslenmek için mutlaka yerel ve yenilenebilir tohumları elde etmemiz lazım. Bunları ekerek elde ettiğimiz doğal ürünleri tüketmek zorundayız” dedi.
Belediyenin açtığı Tohum Kütüphanesi hakkında da bilgi veren Bozbey, Türkiye’nin tohum konusunda dışarıya bağımlılığını ortadan kaldırmak için tohum kütüphanesinin önemli bir adım olduğunu söyledi. Tohum elde edilecek bahçede kimyasal gübre kullanılmadığını belirten Bozbey, “Bu tohumlar yenilenebilir tohumlardır. Zaten özelliği bu. Bu tohumların dağıtımını ağırlıklı olarak tohum-takas şenliğinde paylaşıyoruz. Tohum almak isteyen vatandaşlarımız belediyemize ve EKODER’e gelerek tohum alabilirler. Biz tohum konusunda vatandaşlarımıza, çiftçimize destek vereceğiz. Bir müddet sonra kent bostanı diye bir bostanlık açacağız. Burada daha farklı bir ikilimi ortaya koyacağız” ifadelerini kullandı.
Ekobahçe’de 65 farklı çeşit olduğunu söyleyen EKODER Başkanı Arca Atay, Tıbbi ve aromatik ürünlere ait 13 çeşit ürünün denemesini yaptıklarını söyledi. Bu ürünlerden bazılarında tohum alma işlemi yapıldığına dikkat çeken Atay, tohum kütüphanesinde Türkiye’nin dört bir yanından toplanmış 700 çeşit tohum olduğunu belirtti.
RENGARENK MISIR
Konuşmaların ardından Ekobahçe’de yetişen ürünleri inceleyen Bozbey, mısır yetiştirilen bölüme girdi. Bozbey burada gördüğü mısır karşısında şaşkınlığını gizleyemedi. Tanelerinin “Sarı” renkli olması gereken mısırın beyaz, mor, kırmızı ve siyah renkli tanelerden oluştuğunu gören Bozbey mısırı alarak kokusuna baktı. Mısırın henüz deneme aşamasında olduğunu söyleyen EKODER Başkanı Atay, “Biz tohum çalışması yaparken dışarıdan müdahale etmiyoruz. Alınan tohumlar yıllarca ekilebilir ve verimi yüksek olan tohumlardır. Mısır, fasulye, ay çiçeği, karpuz, nane, patates, biber, domates, patlıcan, kavun, salatalık gibi birçok üründen tohum alıyoruz” dedi.
Geçtiğimiz günlerde “Dünyayı sev, geyiği öp, festivale gel” sloganıyla Balat Ormanı’nda katılımcıların bağışlarıyla düzenlenen müzik festivalinden elde edilen 126 bin 600 lira da EKODER’e bağışlandı.

FOTOĞRAFLI