Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Melih Gökçek’in sokakta yaşam mücadelesi veren kişiler için yaptığı çağrı yerini buldu. Donma ihtimali olan 23 kişi, Büyükşehir Belediyesi’nin Barınma Evi’ne yerleştirildi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, ağır kış koşullarında sokakta yaşam mücadelesi veren evsizlere şefkat elini uzattı. Büyükşehir Belediyesi, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Ulus’taki Barınma Evi’ni sokakta yaşam mücadelesi veren evsizlere açtı. Çeşitli nedenlerden dolayı sokakta yaşamak zorunda kalan evsizlere otel konforunda barınma imkanı sunulurken, dondurucu soğuğa karşı da korunma imkanı sağlanıyor. Günde üç öğün yemek verilen Barınma Evin’e gelenlerin sağlık kontrolleri yapılırken, giyecek yardımında da bulunuluyor.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in evsizlerin belediyeye bildirilmesi için Twitter hesabı üzerinden yaptığı çağrı ise sokakta yaşayan vatandaşların derdine derman oldu. Başkan Gökçek’in iki gün önce Twitter hesabı üzerinden “Bu gece Ankara’da aşırı soğuk var. Özellikle sokakta açıkta kalan, görüp şahit olduğunuz kişiler varsa lütfen ‘ALO 153’e bildiriniz” çağrısı yerini buldu. Belediyeye bildirilen 23 kişi Büyükşehir Belediyesi tarafından Barınma Evleri’ne yerleştirildi.
Başkan Gökçek, bugün da Twitter hesabından şunları paylaştı:
“Dün gece böyle bir twit atmıştım. Ankaralı hassas davrandı ve ‘ALO 153’e telefonlar yağdı. Bu gece itibarıyla donma ihtimali olan 23 kişi sizin ihbarlarınız sayesinde Büyükşehir’in güvencesindeler. Teşekkürler Ankara. El birliği ile Allah’ın izniyle aşamayacağımız engel yok.”
Başkan Gökçek’in twiti üzerine harekete geçen Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de sokakta kalan evsizleri ALO 153’ü arayarak bildirmeleri konusunda Başkentlileri uyardı. Yetkililer, “Gelen bilgiler doğrultusunda evsizleri sokaktan alıyoruz. Barınma Evi’ne kendi gelen evsizler de oluyor. Sağlık kontrolünden geçtikten sonra sıcak bir banyo yapan misafirlerimize Büyükşehir Belediyemize ait Giysi Merkezi’nden kıyafetler veriyoruz” dediler.
Barınma evinde konuk edilenlerden kendilerine bakamayacak durumda olan 60 yaş üstü yaşlıların daha sonra huzurevine gönderildiğini belirten yetkililer, akli dengesi yerinde olmayan ve engelli olan kişilerin ise rehabilitasyon merkezilerine, kadınların da sağlık durumlarına göre sığınma evine gönderildiğini kaydettiler.
SICACIK BİR YUVA
Çeşitli nedenlerden dolayı sokaklarda yaşamak zorunda kalan evsizlerden 60 yaşındaki Mehmet Kılınç, “Ankara’ya çalışmaya Maraş’tan geldim. Memlekette kimsem yok. Dışarıda yatıyorduk, garajlarda falan. Havalar iyice soğuyunca buraya geldim. Gelip kayıt yaptırdım. Yapanlardan, edenlerden, bu hizmeti sağlayanlardan Allah razı olsun. Yemeğimizi yiyoruz, temizliğimizi yapıyoruz” dedi.
32 yaşındaki Mustafa Koç ise, “Ben sokaklarda yaşıyorum. Aslen Yozgatlıyım. Sokakta buldular beni, donmak üzereydim. Allah razı olsun. Bir yıldır Ankara’dayım. Daha önce İstanbul’daydım. Ben sorunlu bir insanım, çalışamıyorum. Ailemin olup olmadığını bilmiyorum. Burada yataklarımız tertemiz, sıcak su var, herkesten Allah razı olsun” diye konuştu.
4 yıl önce Van’dan Ankara’ya gelen 40 yaşındaki Mahmut Erge ise, “4 yıl önce Van’dan Ankara’ya geldim. Benim mesleğim berberlik. Burada bazen çalışıyorum, bazen işsiz geziyorum. Şu an buraya sığınmak zorunda kaldım, dışarısı çok soğuk. Çalışıp ekmeğimi kazanabilirim. İş arıyorum” dedi.
Hurdacılık yaptığını kaydeden 53 yaşındaki Mustafa Dedeoğlu, “Hurdacılık yapıyordum. Araba çarptı bana, kolum kırıldı. Hurda aracım da kırılınca işi bıraktım. Hastanede yatıyordum, çıkınca buraya geldim. Kimsem yok, hanımdan da ayrıyım. Buradaki hizmetten çok memnunuz” dedi.