İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü (MEM) LYS sonuçlarının açıklanmasıyla üniversite tercihi yapacak adayların tercih kılavuzunu rahatlıkla inceleyebilecekleri sesli bir mobil uygulama geliştirdi.
Tercih maratonunun başlamasıyla İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve UTM (Üniversite Tercih Merkezi) işbirliği ile üniversite öğrenci adaylarına tercihlerde kolaylık sağlayacak cep telefonu uygulaması geliştirildi. Uygulama sayesinde kullanıcılar akıllı telefonlarıyla heryerde sadece sesli komut vererek 25 bine yakın yükseköğretim programı arasından istedikleri özellikteki okul ve bölümleri rahatlıkla tarayabiliyorlar. İstanbul Valiliği’nce onaylanan ve Eğitimde İşbirliği Protokolü çerçevesinde hayata geçirilen Cep Tercih Programı’nı İstanbul İl Milli Müdürü Dr. Muammer Yıldız ve UTM Direktörü Burak Kılanç tanıttı.
Nişantaşı Üniversitesi’yle yapılan sosyal sorumluluk projeleri protokolü kapsamında daha önce de gençlerin soru çözmeleri için benzer bir uygulama geliştirdiklerini hatırlatan İstanbul İl Milli Müdürü Dr. Muammer Yıldız, “Daha önce de akıllı telefonlar üzerinden çocuklarımızın soru çözmeleri için bir program geliştirmiştik. Tamamen oyun mantığı içerisindeki o program çok sevilmişti. Şimdi ise Nişantaşı Üniversitesi’yle yapmış olduğumuz sosyal sorumluluk projeleri protokolü kapsamında böyle bir program geliştirilmesini sağladık. Buradaki amacımız doğru tercih yapılması noktasında hem velileri ve öğrencileri bilgilendirmek hem de okullarımıza akademik olarak katkı sunmak” dedi.
“Çocuklarımız, heran ellerinin altında bulunan akıllı telefonlar sayesinde ÖSYM’nin hazırladığı klavuzun verilerine kolay bir şekilde ulaşma, onları yönlendirme, yöneltme, karşılaştırma, doğru programa ulaşma, programlar arasında çeşitli karşılaştırmalar yapabilme gibi bir çok iş sadece sesli bir komutla yapılabilecek” diyen Dr. Muammer Yıldız, “Arama sonuçlarında devlet üniversitesi veya vakıf üniversitesi gözetmeksizin, her bir sayfada ayrı ayrı değerlendirmeler ve bunların en yüksek puandan en düşük puana doğru sıralanması öğrencilere 25 bine yakın tercih programı arasında seçim yaparken çok büyük kolaylık sağlayacak” ifadelerini kullandı. Programların içerisine girerek, geçen seneki öğrenci durumları, kontenjanları, kontenjanlardan faydalanan öğrenciler gibi pek çok ayrıntıya da ulaşılabildiğini vurgulayan Dr. Muammer Yıldız, “Örneğin çocuk toplu taşımada giderken biranda tercihleriyle ilgili kafasına takılan herhangi bir soruyu o anda giderebilir ve hatta onu bir yere kaydederek daha sonra bu bilgilerden faydalanabilir. Aynı sayfadan link olarak üniversitelerin kendi internet sayfalarına da ulaşılabiliyor” açıklamalarında bulundu.
“LYS sınav sonuçlarının açıklanmasıyla tercih maratonu başladı. Oldukça kısa bir süre içinde gençler doğru ve bilinçli tercih yapmak zorundalar. Bunun için de ilk etapta ÖSYM tarafından yayınlanan 2015 yükseköğretim programları ve kontenjanları klavuzunu taramak zorundalar” diye konuşan UTM Direktörü Burak Kılanç ise şunları söyledi: “Bu kılavuzda yaklaşık 25 bin satırdan oluşan 3 tablo var. İşte bu 25 bin satırın her birinde üniversitelerin bölümleri ile programları yer alıyor ve adaylar bunlardan sadece 30 tanesini seçebiliyorlar. Doğru ve bilinçli tercihi kolaylaştırmak adına mevcut bilgisayar programları var. Ama bu yazılımlar çoğunlukla masaüstü ya da dizüstü bilgisayarlarda çalışıyor. Biz MEM ile birlikte Üniversite Tercih Merkezi’nde bu süzgecin akıllı cep telefonlarına uyarlanmış halini uygulamalı olarak geliştirdik. İsmi UTM Cep Tercih Uygulaması. Şuanda Android İşletim Sistemi üzerinde çalışan cep telefonlarında kullanılabiliyor. Google Play Market’ten ücretsiz olarak indirilebiliyor. Uygulamanın İOS versiyonu ise 10 gün içerisinde yayında olacak.”