İzmir Arabulucular Derneği (İZARADER) tarafından, "Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk" konulu bilgilendirme semineri düzenlendi.
Aliağa Ticaret Odası (ALTO) ev sahipliğinde yapılan sunum ALTO Seminer Salonu’nda gerçekleştirildi. İZARADER Basın ve Halkla İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Şerife Özcan Tekeli, İZARADER Proje ve Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı İrfan Medet Akpınar ile İZARADER Tanıtım ve İletişim Komisyonu üyesi Eren İlhan Güney’in konuşmacı olarak katıldığı sunumda İzmirli ve Aliağalı sanayicilere "Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk" hakkında bilgi verildi.
TEKELİ: "ARABULUCUK İLE YARGI YÜKÜNÜ AZALTMAK MÜMKÜN"
Şerife Özcan Tekeli, Türk hukuk sistemine alternatif bir çözüm yolu olarak yeni giren ve yargı yükünün azaltılmasını amaçlayan ’Arabuluculuk’ mesleğinin topluma tanıtılabilmesi ve daha verimli hizmet verebilmek için İzmir Arabulucular Derneği çatısı altında birleştiklerini ifade etti.
AKPINAR: "ARTIK TEK ÇÖZÜM MAHKEME DEĞİL"
İrfan Medet Akpınar ise, taraflar arası yaşanan uyuşmazlıklarda, çözümün sadece mahkemeden geçmediğine dikkat çekerek, "Artık arabuluculuk var, bu sayede çözüm için taraflar, hem uzun süren mahkeme davalarından kurtulacak hem de maddi yükümlülüklerden arındırılacak" dedi.
Akpınar, uyuşmazlık yaşayan tarafların arabulucu avukat eşliğinde bir araya gelinerek ortak menfaatlerin korunduğu bir görüşme sağlandığını söyledi. ’Arabuluculuk Sistemi’ ile İzmir genelinde 110 kişi uzlaştırıldığını söyleyen Akpınar, uzlaşmaların 88’inin Aliağa’da gerçekleştiğini ifade etti.
Mahkemelerde davaların ayları hatta çoğu zaman yılları bulabildiğini ifade eden Eren İlhan Güney de, en basit davalarda bile minimum 400-450 TL harç bedelleri ödendiğinin altını çizerek, arabulucu eşliğinde gerçekleştirilen oturumların ise tarafların anlaşması durumunda hemen sonlanabildiğini kaydetti.