AK Parti Mersin Milletvekili Aday Adayı Muhammet Kürşat Haddat, Mersin’in kültürünü, koylarını tanıtacak, deniz, kum ve güneş üçlüsünü anlatacak projeler geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Haddat, Mersin gibi kentlerin zihinlerdeki imajının, bir Akdeniz kenti ve denizle kucaklaşmış bir sahil kenti olduğunu vurgulayarak, "Ancak kent yaşamına baktığımızda ’kabotaj bayramı’ dışında neredeyse halka mal olmuş deniz adını taşıyan bir etkinlik, bir organizasyon ya da lokantalar hariç denizle ilgili mutfak kültürümüz kent gündemine gelmiyor. Bu konuda ilginç bir benzetmede bulunabiliriz. Gaziantep bilindiği gibi sahili olmayan bir kentimiz. Ancak yapay olarak oluşan 300 dönümlük bir gölet üzerinde üniversite-özel sektör-yerel yönetim ve valilik işbirliğinde “su sporları festivali” ile kent adeta mest oluyor" dedi.
Mersin’de ise bir beldenin konser ağırlıklı olarak düzenlediği su sporları festivali dışında bir etkinliğinin olmadığını kaydeden Haddat, "Bize göre Mersin denizle barışmalı ve Akdeniz kenti olduğunu gülümseyerek hatırlamalıdır. Öncelikle, Mersin il sınırları kıyılarında dünyanın en lezzetli balıkları çıkıyor. Bunun bir haritası çıkarılmalı. Bu haritanın arkasında hangi mevsimde, hangi yörelerde bu balıkların avlanabildiği ve özellikleri anlatılmalı. Bu haritaya ek olarak hangi balığın hangi yöntemle pişirileceğini anlatan bir yayın çıkarılmalı. Bu yayın kapsamında ülkemizin ünlü aşçı veya gurmeleri ’halk günleri’ etkinlikleri ile ucuz ve basit deniz ürünü yemeklerini anlatmalı. Burada ev hanımlarına balık veya su ürünleri pişirme teknikleri ve sağlıklı üretim de anlatılmalı" diye konuştu.
Buradaki etkinliklerin çeşitlendirilebileceğin ifade eden Haddat, şöyle devam etti; "Bir yarışma ile yılda iki defa en güzel avcı hikayeleri toplanmalı, bu hikaye sahipleri ödüllendirilmeli, balık kültürü özendirilmeli. Bir ünlü veya birkaç ünlü etkinlikler kapsamında Mersin’in karizmatik kıyılarında balık tutarken balık ve deniz kültürü hakkında söyleşi yapmalı. Mahalle muhtarları ile işbirliği yapılarak, özellikle göçle gelen vatandaşlarımızın yaşadığı mahallelerdeki okullardan seçilecek öğrencilere yelken, kano, deniz bisikleti ve olta balıkçılığı hakkında eğitim verilmeli. Ve yıl sonunda bu çocuklarımız ödüllü bir yarışma ile tam bir deniz kenti çocuğu olmaya özendirilmeli. Bu yarışlar kurumlar arası ve ilçeler arası olarak yapılarak renkli anlar Mersin gündemine girmeli."
Bu etkinliklere ek olarak Mersin’in bilinmeyen su altı zenginliklerinin, her yıl yenilenen resimlerle halkla paylaşılması gerektiğini dile getiren Haddat, "Örneğin dünyanın en önemli su altı arkeolojik kalıntılarından birine sahip Liman Kalesi, Akyar, Berdan havzası açıkları, Anemurion sahilleri, Aydıncık Limanı, Büyükeceli kıyıları, Tisan koyu gibi yerlerden çekilecek su altı fotoğrafları halkla paylaşılmalı. Hatta bu fotoğraflar yılın belli aylarında belediyeye ait billboardlar ile herkesin gündemine getirilmeli" ifadesini kullandı.