Medical Park Tarsus Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Kerem Yay, varislerden ve olumsuz sonuçlarından korunmak için sıcaktan kaçınmanın yanı sıra, giysi seçiminden, spor yapmaya ve beslenmeye kadar birçok konuya dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Op. Dr. Kerem Yay varisin, bacaklardaki toplardamar içi kan basıncının artarak yapıyı bozması, bunun da yüzeysel damarlarda genişleme, uzama ve bükümlü görüntüye neden olması şeklinde özetlendiğini belirterek, varisi olanların sıcaktan uzak durması gerektiğini söyledi.
Op.Dr. Yay, varisi olanların kendilerini korumaları konusunda şu bilgileri verdi:
“Mümkün olduğunca ılık suyla banyo yapılmalı. Banyodan çıkmadan önce ayak bileğinden başlayarak kasıklara kadar soğuk su uygulanması faydalı olur. Yaz aylarında denize girildiği zaman bacaklar kuma gömülmemeli ve direkt güneş ışığına maruz kalmamalı. Çünkü bu, damarların genişleyip kan birikmesine neden olur. Daha çok gölgede dinlenilmeli ve mümkün olduğu kadar deniz içerisinde vakit geçirilmelidir. Su da hareket halinde olunacağı için toplardamarlar çok daha kolay boşalacaktır ve soğuk suyun etkisiyle içerisindeki basıncın düşmesi de ciddi bir rahatlama sağlayacaktır. Kaplıcaları varis hastalarına önermiyoruz.”
GİYİM VE BESLENME DE ÖNEMLİ
Op. Dr. Kerem Yay, varisten korunmak için sıcaktan uzak durmanın yanı sıra giyim, beslenme ve sporun da önemli olduğunu vurguladı. Op. Dr. Kerem Yay şöyle devam etti:
“Giyim konusunda, 2-5 santim arası topuğa sahip olan ayakkabılar tercih edilmeli, daha yüksek ya da düz taban ayakkabılardan kaçınılmalı. Rahat giyecekler tercih edilmeli, karın içi basıncı artıran kıyafetlerden ve özellikle de korse giyinmekten kaçınılmalıdır. Pantolon ve eteklerin bel kısmı çok sıkı olmamalı, kemer kullanımında kemer fazla sıkmamalıdır. Kilolu hastaların mutlaka uygun diyeti yapması gerekir. Egzersiz yapmak da koruyucu önlemler arasında yer alır. Yarım saatten uzun süre oturmamalı veya ayakta hareketsiz durmamalıdır.”
Uzun süreli ayakta durma ve oturarak çalışma,hamilelik, derin ventrombozu, tromboflebit, alt ekstretimetravması, obezite, hipertansiyon, diyabet gibi sebeplerle ortaya çıkan varisler bacaklarda ağrı, iç bilek bölgesinde şişlik, gece bacaklarda kramp oluşması gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Kerem Yay, 1 saatten az süren endovenöz lazer ablasyon tedavisi ile hem varislerden kurtulunabileceğini hem de günlük aktivitelere hemen dönüş yapılabileceğini söylüyor.