Ordu Eczacılar Odası Başkanı Koray Karamanlı, antibiyotik ilaç kullanımının ülke genelinde fazla olduğunu, azaltılması için çalışma yaptıklarını, tamamen korunmak için de hijyenin şart olduğunu söyledi.
Antibiyotik ilaçların kullanımı ülke genelinde arttığı gibi Ordu’da artış gösteriyor. İnsanları kış günlerinde soğuktan korunmak için kullandığı ilaçların başında antibiyotikler geliyor. Antibiyotik kullanımının azaltılması için çalışma yaptıklarını belirten Ordu Eczacılar Odası Başkanı Koray Karamanlı, antibiyotik ilaçların kullanılmasındaki en büyük etkenin hijyen eksikliği ve ortamın kirli oluşuna bağlı olduğunu ifade etti.
"KARAMANLI ELDEN SATIŞ AZALACAK"
Türkiye’nin antibiyotik kullanımında birçok ülkenin üzerinde yer aldığını ifade eden Koray Karamanlı, reçetesiz antibiyotik satışında kararlı duruşlarını devam ettireceklerini belirtti. Antibiyotik kullanımının gündemi meşgul ettiğini aktaran Karamanlı, "Antibiyotik tüketimi gerçekten gündemi meşgul eden bir durum. Bu konuda da haklılar birçok ülkenin çok daha üzerinde antibiyotik kullanıyoruz. Antibiyotiğin Türkiye’de elden satışı yüzde 4 civarında. Eczaneden alınan 100 kutu ilaçtan yalnızca 4 tanesi parayla alınıyor. Bunların yüzde 3’de hekimlerin geçmezse ikinci kutuyu al dediği insanlar. Biz Ordu’da buna engel olmaya çalışıyoruz. Yani antibiyotiğin elden satışını azaltmak istiyoruz" dedi.
"AZALTILMASI İÇİN HİJYEN ŞART"
Antibiyotik ilaç kullanımının azaltılmasında eğitimin ve hijyenin önemine dikkat çeken Karamanlı, "Antibiyotik ilaçların kullanımını azaltmak için yüzde 1-2’lik kitlelerle bu iş düzelmeyecektir. Bu işin ilkokuldan başlaması gerekmektedir. Okullarımızda akıllı ilaç nedir, bunların öğretilmesi gerekiyor. Antibiyotiğin azaltılması için en önemlisi de hijyen konusunun anlatılması, hijyen sorununu ortadan kaldırdığımız zaman antibiyotiğin çok kullanılma sorununu tartışabiliriz. Ancak hijyenin olmadığı, hijyen kurallarının uygulanmadığı her süreçte antibiyotik ilaçların kullanımı daha da artacaktır" diye konuştu.