Buca Kent Konseyi üyeleri, 11 Şubat’ta Mersin’in Tarsus ilçesinde vahşice öldürülen 20 yaşındaki Özgecan Aslan için eylem yaparak, siyah balonlar uçurdu.
Mersin’de 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın katledilmesine Buca Kent Konseyi üyeleri de sessiz kalmadı.Buca Belediyesi binası önünde toplanan kadınlar Özgecan Aslan ve erkek şiddeti sebebiyle hayatını kaybeden tüm kadınlar anısına gökyüzüne siyah balonlar uçurdu. Buca Kent Konseyi Başkanı Mürüvvet Balcılar, “Yasta değil isyandayız” dedi. Bucalı kadınlar daha sonra Çevik Bir Meydanı’nda, Özgecan ve şiddet sonucu hayatını kaybeden tüm kadınların isimlerinin yer aldığı tabutun başında gece geç saatlere kadar nöbet tuttu.
Eylemde Buca Kent Konseyi üyeleri tarafından gerçekleştirilen, mini tiyatro gösterisinde ise katılımcılar gözyaşlarına hakim olamadı. Buca Kent Konseyi Başkanı Mürüvvet Balcılar, “Durmak bilmeyen kadın cinayetleri için ne yazık ki tekrar bir aradayız. Bu ülkenin kadınları erkeklerin şiddetine direndiği için öldürülüyor. Boşanmak istediği, bir erkeğin evlilik teklifini reddettiği ve Özgecan gibi tek başına minibüse bindiği için öldürülüyor. Kadınlar ya erkeğin kölesi olup itaat edecek yada erkek tarafından dayak yemeyi, tecavüz edilmeyi, öldürülmeyi hak edeceksin deniliyor. Sonuçta ya dövülüyor, ya öldürülüyor. Öldürülen hep kadın, öldüren hep erkek ve katili koruyan hep erkek egemen devlet. Bu kadın düşmanı düzeni yine biz kadınlar yıkacağız. Özgecan’ı yakan gericiliğe karşı ayaktayız. Yaşamak için isyandayız” diye konuştu.
CHP Buca İlçe Kadın Kolları Başkanı Zahide Kurun ise ülkemizde kadın olmanın zorluklarından bahsetti. Daha önce de kadına şiddete karşı birçok eylem gerçekleştirdiklerini fakat hiçbir şekilde seslerine kulak verilmediğini belirten Kurun, yaşadıkları üzüntünün anlatılamayacak kadar büyük olduğunu söyledi. Kurun, “Biz kadınların dünyalarından, biz kadınların bedeninden elinizi çekin” diye haykırdı.
Cumhuriyet Kadınları Buca Şubesi Başkanı Münevver Güleç de bu karanlık manzara karşısında cumhuriyet kadınları olarak yaşadıkları üzüntüye değindi. Güleç bu manzaraların tekrar yaşanmaması için cumhuriyet kadınları olarak ellerinden gelen her şeyi yapacaklarına söz verdi.
"NEFRETLE KINIYORUZ"
Belediye binası önündeki eylemin ardından kadınlar, Çevik Bir Meydanı’nda, Özgecan ve şiddet sonucu hayatını kaybeden tüm kadınların isimlerinin yer aldığı tabutun başında gece geç saatlere kadar nöbet tuttu. Nöbet sırasında kadınlara, İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Taner Oğuz, CHP Buca İlçe Başkanı Bektaş Gül, belediye başkan yardımcısı Murat Işık, belediye meclis üyeleri ile vatandaşlar da destek verdi. Özgecan cinayetinin kendilerini derinden üzdüğünü belirten İzmir Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Taner Oğuz, “Özgecan kardeşimize allahtan rahmet, acılı ailesine baş sağlığı diliyoruz. Bu olayı gerçekleştiren caniyi de nefretle kınıyoruz” dedi. Oğuz, İzmir’deki minibüslerin 7 gün 24 saat kamera sistemi ile izlendiğini ve kontrol altında olduklarını belirtti.
Kadınları bir meta olarak gören anlayışın devam ettiği sürece Özgecan cinayeti ilktir nede sondur diyen CHP Buca İlçe Başkanı Bektaş Gül ise Türk halkına güvendiğini ve 7 Haziran’da yapılacak seçimlerde bu anlayışın son bulacağını söyledi.