Uzman Psikolog Işıl Yenikaynak, TEOG sınavına girecek öğrencilerin sınav sabahı rutin kahvaltılarını yapmalarını ve uyku düzenlerini bozmamalarını tavsiye etti.
Medicana Konya Hastanesi Uzman Psikologu Işıl Yenikaynak, uzun hazırlıkların ardından liselere giriş sınavı TEOG’a katılacak öğrencilere başarılar diledi. Öğrencilerin son gün ders çalışmak yerine kendilerini rahat hissetmeleri için gezmelerini öneren Yenikaynak, “Kendinizi kimseyle kıyaslamayın” dedi.
Psikolog Yenikaynak, her öğrencinin kendine özgü olduğunu anlatarak şöyle konuştu: "Kimseyle kendinizi kıyaslamayın. Performansın ve başarının bireysel, kişiye özgü olduğunu unutmayın. Bu konuda ailelere de aynı tavsiyelerde bulunuyoruz. Her çocuk kendine özel. Çocuklarda hem kıyaslanma hem de hedeflere ulaşamama korkusu nedeniyle, en büyük tavsiyemiz kendi performansınızı en iyi şekilde değerlendirin. Başarısız olduğunuz durumlara değil de, geçmişte elde ettiğiniz başarılara odaklanın. Bu sınavda hedeflere ne kadar yakın olduğunuzu objektif bir biçimde değerlendirin. Ailelerde çocuklarının performansının üzerinde bir şey beklememeli. Bu durum çocuğun hem kaygısını azaltmakta hem de sınavda daha başarılı olmasını sağlamakta.”
“AİLELER SINAV ALANINDA BEKLEMESİN”
Psikolog Işıl Yenikaynak, ailelerin sınavın yapılacağı alanlarda beklememesini isteyerek, öğrencilerin de beslenme düzenlerini bozmamalarını önerdi.
Yenikaynak, sınav günü hafif bir kahvaltı yapılması gerektiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Her gün yaptığınız kahvaltınızı beslenme düzenini değiştirmeden devam ettirin. Sınav günü rutin, her gün olduğu gibi deneme sınavına nasıl gidiyorsanız öyle gidin. Uyku düzeninizi bozmayın. Sınav için erken yatılmasını her ne kadar önerilse de, yatağa girince uyuyamayan öğrencinin kaygısı daha da artıyor. Günlük uyku saatiniz neyse o rutini bozmadan uyuyun. Ailelerin sınav salonu dışında beklemeleri adayların biran önce soruları cevaplayarak erkenden dışarıya çıkmaları için bir baskı unsuru oluyor. Bunun yerine sınav saatinden sonra gelinmesi daha uygun”
“HAYATINIZIN SONU DEĞİL”
Psikolog Yenikaynak, bu sınavın öğrencilerin hayatlarının sonu olmayacağını vurgulayarak, “Zorlu bir süreç ama hiçbir sınav hayatın sonu değil. Bu nedenle hayatınızın bu sınava bağlı olmadığını hatırlayıp kendinizin ne kadar değerli, kıymetli olduğunuzu unutmayın. Anne ve babanız sınav sonucu ne olursa olsun sizi sevecek ve sevgileri eksilmeyecek. Bunları düşünerek sınava daha rahat girin” dedi.