Gülseli KENARLI - Uğur CAN/İSTANBUL, () 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cuma namazı çıkışında, 'iç güvenlik paketiyle ilgili soruya, "Bunu bir kez daha gözden geçirmelerini tavsiye ederim. Bazı düzeltmelerin yapılması gerektiğine inanıyorum" dedi.
Gül, Cuma namazını Tophane'de bulunan Kılıçali Paşa Camii'nde kıldı. Abdullah Gül cami çıkışında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Gül milletvekilliği adaylığı konusunda sorulan soruya, şu yanıtı verdi:

“Herkes biliyor ki ben AK Parti'nin kurucusuyum. Kurucusundan da öte, kuruluş sürecini, o zaman ki yenilikçi hareketle birlikte, herkes hatırlar… Sonra da partinin bütün Türkiye'de ki reformcu çalışmalarını, Türkiye'deki yapısal değişiklikleri hep beraber hep yaptık. İçeride dışarıda büyük başarılar hep elde ettik. Cumhurbaşkanı olduğum süre içerisinde partiler üstü durmaya gayret ettim. Cumhurbaşkanlığı bitince de nihayet partime döndüğümü söyledim. Bu şu anlama geliyor; Tabii ki de arkadaşlarımın başarısının, arkadaşlarımın her bakımdan Türkiye'ye daha çok başarılı hizmetler yapmalarını hep destekleme anlamındadır."

İÇ GÜVENLİK PAKETİ
Abdullah Gül, iç güvenlik paketiyle ilgili görüşlü sorulduğunda ise, “Arkadaşlarımın bu bir kez daha gözden geçirmelerini açıkçası tavsiye ederim. Bazı düzeltmelerin yapılması gerektiğine inanıyorum ben. Soğuk kanlılıkla bakmak lazım. Güvenlikçi konular konjonktürel olmaması lazım. Özellikle polise verilen aşırı yetkiler, yakın dönemde polisin yetkilerini özellikle dinlemeyle ilgili nasıl istismar ettiğinin örnekleri ortaya çıkarken şimdi bu konularda daha dikkatli olmak gerekir. O bakımdan ümit ederim ki arkadaşlarım bütün bunları tekrar bir gözden geçirirler ve bazı düzeltmeleri yaparlar diye tavsiye derim doğrusu" ifadelerini kullandı.

HAKAN FİDAN'IN ADAYLIĞI
Gül, MİT Müsteşarlığından istifa eden Hakan Fidan'ın milletvekilliği adaylığı konusunda görüşlerinin sorulması üzerine, “Ankara'daki arkadaşlarımın bileceği iş. Onlara kalmış" yanıtını verdi.

TARABYA KÖŞKÜ
Biz gazetecinin “Cumhurbaşkanlığı yerleşkesini kullanmanızla ilgili bazı eleştiriler oldu" sorusu üzerine Abdullah Gül, “Ben siyasi hayatım, devlet hayatımda da açıkçası kendi evimde hiç oturamadım. Buna hiç fırsat olmadı. Ama nihayet gün geldi, kendi evimizde oturma fırsatımız çıktı. Ama bunun eksikliğini her zaman hissettim. Hazırlığımızı yaparken bazı elde olmayan gecikmeler oldu. Sayın Cumhurbaşkanının da teklifi üzerine doğrusu burada kaldım. Ama bütün masrafları, her şeyi kendimin karşıladığını da herkes biliyor. Bu konularda titizim ben. Taşınıyoruz" şeklinde yanıt verdi.

“TÜRK TİPİ BİR BAŞKANLIK SİSTEMİ OLMAMASI GEREKİR”
Abdullah Gül, bir gazetecinin başkanlık sistemi konusunda görüşünü sorması üzerine, “Bu konuların bilinerek tartışılması çok önemli. Nasıl bir başkanlık? Bu çok önemli. Türk tipi bir parlamenter sistem yaşadık ve bunun sıkıntılarını gördük. Türk tipi bir başkanlık sistemi olmaması gerekir. Eğer bir başkanlık sistemi olacaksa Amerika Birleşik Devletleri'nde olduğu gibi gerçekten kuvvetler ayrılığının açık, seçik bir şekilde yazıldığı ve her şeyin çok iyi şekilde tarif edildiği gelişmiş demokrasilerde ki hukukun üstünlüğüne dayalı bir şekilde olursa şüphesiz ki o da demokratik bir sistemdir" dedi.

(FOTOĞRAF)