Sağlık-Sen İzmir Şube Başkanı Ekrem Özdemir, 12 Mayıs Hemşireler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, hemşirelerin yüzde 90’ının borçlu olduğunu belirterek, "Hemşireler, döner sermaye adaletsizliği yüzünden hak ettiği ücreti alamamaktadır. Hemşirelerin yüzde 98’i iş yüklerinin fazla olduğunu düşünüyor. Yüzde 30’u fiziksel, yüzde 63’ü sözlü şiddete maruz kalıyor. Yüzde 80’i tükenmişlik sendromu yaşıyor" dedi.
Sağlık-Sen İzmir Şube Başkanı Ekrem Özdemir, 12 Mayıs Hemşireler Günü nedeniyle bir açıklama yayımladı. Hemşirelerin ağır iş yükünün yanı sıra bir çok mesleki sorunla da mücadele ettiğini ifade eden Özdemir, "Hemşireler hastaların bir çok tedavisini yapmalarına karşın, hastanenin döner sermayesinden emeği oranında pay alamamaktadır. Bu adaletsiz durum, performans sisteminde yapılacak düzenlemelerle bir an önce giderilmelidir" dedi.
Hemşirelerin kreş sorununa da değinen Özdemir, "Hemşire arkadaşlarımızın bir çoğu çocuklarını ya yakınlarına ya da özel kreşlere bırakmaktadır. Kreş sorunu maddi kayıpların yanı sıra aile bütünlüğünün bozulmasına da yol açmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından gerekli yasal düzenlemeler yapılmasına rağmen hastaneler hala kreş açmamaktadır" şeklinde konuştu.
"YÜZDE 63’Ü SÖZLÜ ŞİDDETE MARUZ KALIYOR"
Sağlık-Sen İzmir Şube Başkanı Ekrem Özdemir, hemşirelerin yaşadığı sorunlara da dikkat çekerek, bilimsel çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hemşirelerin yüzde 98’i iş yüklerinin fazla olduğunu düşünüyor. Yüzde 30’u fiziksel, yüzde 63’ü sözlü şiddete maruz kalıyor. Yüzde 80’i tükenmişlik sendromu yaşıyor. Yüzde 70’i mesleğini değiştirmek istiyor. Yüzde 45’i yöneticileri tarafından mobbinge maruz kaldığını ifade ediyor. Kazanımlarımızı özetleyecek olursak, süt izni süresinin ilk 6 ay için 3 saate çıkarılması doğum nedeniyle ücretsiz iznin 24 aya çıkarılması. 2010 toplu görüşmeleri sonucu hamile ve doğum yapan memurlar ile özürlü memurlara, gece nöbeti ve gece vardiyası muafiyeti getirilmesi, engelli aile ferdi bulunan kamu görevlilerine bakım amacıyla günde bir saat izin verilmesi ve bu görevlilerin gece nöbetinden muaf tutulması vekil ebe ve hemşirelerin sözleşmeye geçirilmesi."