Toleyis Mersin Şubesi’nin kapanmasının ardından Adana’da hızlı bir şekilde örgütlenen Toleyis Sendikası Adana Şubesi 1. Olağan Genel Kurulunu yaptı.
Büyük Sürmeli Oteli’nde gerçekleştirilen genel kurulda divan başkanlığı yapan Genel Başkan Cemail Bakındı, 2014 yılının işçi hareketi açısından hiç de iyi bir yıl olmadığını söyledi. Bakındı, “Soma’da 301 işçimiz hayatını kaybetti, Ermenek’te 18 can gitti, İstanbul’da bir inşaatta 8 işçimiz hayatını kaybetti" dedi.
Toplumun tüm katmanlarının Türkiye’nin kıymetini bilmesi gerektiğini de ifade eden Bakındı, “Yılların getirdiği kardeşlik kültürümüz var, birileri nifak sokmak istiyor hiç kimse bu oyuna gelmemeli. 26 etnik köken varsa Çanakkale’de 253 bin şehidimizin içinde de 26 etnik köken var. Devlet doğuya yatırım yapmalı hatta yatırımlarını daha da arttırmalı. Bölgeleri geziyorum Diyarbakır, Şanlıurfa illerine gittim gördüğüm tek şey var şehrin zengini memleketine yatırım yapmıyor” dedi.
Türk-İş’in hak mücadelesinde çizgisinden asla taviz vermediğini kaydeden Genel Başkan Cemail Bakındı, “Türk-İş Konfederasyonu olarak hiçbir zaman herhangi bir siyasi partinin yanında yer almadık. Kim işçinin menfaatine yönelik karar aldıysa onunla birlikte olduk. Bakın önümüzde sıkça getirilen Kıdem tazminatı konusu var. Türk-İş’in bu konuda duruşu net ama Hak-İş fonu savunuyor. Buradan açıkça ifade etmek isterim nasıl geldilerse öyle gidecekler” şeklinde konuştu.
"KIDEM TAZMİNATI KIZMIZI ÇİZGİMİZ"
Toleyis Sendikası Genel Kurulu’na katılan Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar ise yaptığı konuşmada, “Kıdem tazminatı Türkiye işçi sınıfının ve Türk-İş’in kırmızı çizgisidir. Türk-İş Genel Kurulu, bugün çalışanlar ve gelecekte çalışacak olanlar kıdem tazminatının mevcut haliyle korunmasından yanadır. Türk-İş Genel kurulunun kıdem tazminatının fona devredilmesi, süresinin azaltılması gibi bu hakkın tasfiyesine ya da zayıflatılmasına yönelik her türlü girişimin karşısına cevabı genel grev olacaktır” diye konuştu.
Konuşmaların ardından seçime geçildi. 100 delegenin oy kullandığı genel kurulda şube başkanlığına atanan Metin Sav, bu kez seçilerek şube başkanı oldu. Sav, genel kurul sonrasında bir teşekkür konuşması yaparak “Genel Kurulumuzun işçi hareketine hayırlar getirmesini diliyorum. Şube yönetimi olarak sendikamızın daha da güçlenmesi için örgütlenmeye ağırlık vereceğiz” ifadelerini kullandı.