Ezgi ÇAPA/İSTANBUL,() Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanlığı, İstanbul'da kente karşı işlenen suçlar olarak nitelendirdikleri konuları takip etmek ve dava açarak konuları yargı sürecine taşımak için Kent Suçları İzleme Kurulu kurdu.

Şişli Marriott Otel'de düzenlenen kurulun tanıtım toplantısına CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın’ın yanı sıra CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Fuat Keskin, CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Elif Ulu, CHP İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İBB) Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever ve CHP İBB Grup Saymanı Özgür Aydın da katıldı. İstanbul’ yönelik işlenen suçları takip etmek amacıyla 3 ayda bir yayınlanacak ‘İstanbul Kent Suçları İzleme Kurulu Bülteni’ hazırlayacaklarını söyleyen Murat Karayalçın, CHP’li belediyeler ile TMMOB arasında bir protokol imzalandığını belirtti.

CHP’Lİ 14 BELEDİYE BAŞKANI İLE TMMOB ARASINDA PROTOKOL İMZALANDI
İstanbul’da kentleşmenin, sağlıklı yapılaşmanın nitelikli olması için İstanbul’da bulunan CHP’li 14 belediye başkanı ile TMMOB’a bağlı meslek odası başkanları arasında 27 Mayıs tarihinde işbirliği ve dayanışma protokolü imzaladıklarını söyleyen Murat Karayalçın, bu protokolün 1 Aralık tarihinden itibaren geçerli hale geleceğini ifade etti.

CHP KENT SUÇLARINA İLİŞKİN 2010’DAN BU YANA 192 DAVA AÇTI
İstanbul’da hazırlanan planlar ve plan değişikliklerinin takibi için 11 kişiden oluşan ‘Kent Suçları İzleme Komisyonu’ kurduklarını aktaran Karayalçın, “CHP Kent Suçları İzleme Kurulu, planların İstanbul’ a ve İstanbullulara karşı suç niteliği taşıdığını düşünmesi durumunda bunları yargıya taşıyacak. Konuyla ilgili İstanbullu hemşerilerimizi de aydınlatacağız” dedi. Karayalçın, CHP’nin kent suçlarına yönelik 2010 yılından bu yana 192 dava açmış olduğunu söyledi.

KENT SUÇLARINA YÖNELİK KATALOG ÇIKARILACAK
İstanbul’da işlenen kent suçlarının kamuoyuna duyurulması için 3 ayda bir bülten çıkartacağını ve bunun çeşitli kurum ve kuruluşlara dağıtılacağını söyleyen Karayalçın, vatandaşların gözlemlerini aktarabilecekleri www.kentsuclari.org adı altında bir web sitesinin de faaliyete geçeceğini duyurdu.

İSTANBULLA İLGİLİ KARAR VERME YETKİSİ 9 BAKANLIK
İstanbul’la ilgili karar verme yetkisinin sadece İBB’de olmadığının altını çizen Karayalçın, “İstanbul’un taşına, toprağına hem İstanbul’daki ilçe belediyeleri hem de 9 bakanlık ve birim müdahale edebiliyor” diye konuştu.

DÜNDAR VE GÜL İÇİN EŞ ZAMANLI BASIN AÇIKLAMASI
Öte yandan, basın toplantısının sonunda Türkiye’nin 81 ilinde eş zamanlı olarak Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün tutuklanmasına ilişkin bir basın açıklaması düzenledi. Dündar ve Gül’ün, “MİT tırları soruşturması” olarak adlandırılan soruşturma kapsamında tutuklanmasının demokrasi tarihine ve basın özgürlüğü siciline eklenen yeni bir leke olduğu belirtilerek; “Bu karar hukuki değil, kanunsuz bir alıkoymadır” açıklaması yapıldı.
(FOTOĞRAF)