SAMSUN (AA) - Türkiye Barolar Birliği (TBB) Eğitim Merkezi ve Samsun Barosu tarafından "Ticaret Hukukunda Getirilen Yenilikler" konulu seminer gerçekleştirildi. 

Samsun Adliye Sarayı'nda düzenlenen seminerin açılışında konuşan TBB Eğitim Merkezi Başkan Yardımcısı Alpay Sungurtekin, yeni adli yılın hayırlı olmasını diledi. 

Avukatların, hukukun üstünlüğü ilkesinin ve adil yargılanma hakkının yaşama geçirilmesi için verilen mücadelenin doğal önderleri olduğunu dile getiren Sungurtekin, "TBB Eğitim Merkezi, barolarımızla kurduğu eğitim ağı sonucu meslek içi eğitim çalışmalar kapsamında 30 Nisan 2010 tarihinde başlattığı program çerçevesinde, 30 Haziran 2015 tarihi itibarıyla 540 meslek içi eğitim semineri düzenlemiş, 75 baromuza kayıtlı 55 bin 527 meslektaşımıza eğitim hizmeti sunmuştur" dedi.

Özel eğitim çalışmalarının da farklı bir programdan meslektaşlarının hizmetine sunulduğunu vurgulayan Sungurtekin, bu kapsamda Türkiye Barolar Birliği hizmet binasında eğitim çalışmalarına başlandığını, değişik konu başlıklarıyla sunulacak eğitimlere katılacaklardan ücret talep edilmeyeceğini bildirdi.

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi Başkanı Şükrü Saraç ise seminerde, "İtirazın iptali ve menfi tespit davalarının uygulanması" ile ilgili uygulamada karşılaşılan bir takım sorunlar hakkında bilgi vereceğini ifade etti.

Bu tür seminerlerin hukukçular açısından son derece önemli olduğunu kaydeden Saraç, şöyle konuştu:

"Bugün benim üzerinde duracağım en önemli konu, özellikle İcra İflas Kanununun 67. maddesinde düzenlenmiş olan 'itirazın iptali davaları' ve aynı kanunun 72. maddesinde düzenlenmiş 'menfi tespit davaları' ile ilgili olarak uygulamada yapılan hatalar. Bu hatalar sebebiyle Yargıtay'ın en çok bozma kararı verdiği hususlar üzerinde durup aynı hataların tekrarlanmaması açısından uygulayıcılara yön göstereceğim."

Samsun Baro Başkanı Kerami Gürbüz de Türkiye'nin zor zamanlardan geçtiğini ancak hayatın devam ettiğini söyledi.

Türkiye'yi sıkıntıya, kaosa, teröre mahkum etmek isteyenlerin aslında günlük hayatta yapılması gereken işleri de aksatmaya çalıştığını vurgulayan Gürbüz, "Hayat devam ediyor. İnşallah geçmişte yaşadığımız onlarca benzer badireyi atlattığımız gibi birlik, beraberlik ruhu içinde, Anadolu-Trakya toprakları üzerinde binlerce yıldan beri yaşadığımız gibi tekrar demokratik hukuk devleti çerçevesinde, hukukun üstünlüğüne dayalı bir devlet anlayışıyla kenetlenerek yaşamaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hayrettin Çağlar, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Ayan'ın konuşmacı olarak katıldığı seminerin gün boyu devam edeceği öğrenildi.