Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir haftadır ortalıkta görünmemesi, Kazak ve Rus yetkililer arasında polemiğe neden oldu.
Hemen hemen her programı medyaya açık olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 5 Mart’ta İtalya Başbakanı Matteo Renzi’yi Moskova’da kabulünden bu yana halkın karşısına çıkmaması ve Astana’da yapılacak Devlet Başkanları Zirvesi programını iptal etmesi dikkat çekti.
Putin’in, Kazakistan’ın başkenti Astana’da, Belarus ve Kazakistan Devlet Başkanlarının da katılımıyla yarın yapılması planlanan zirveye katılmayacağı dün açıklandı. Kazak yetkililer tarafından yapılan açıklamada, Rus liderin Astana’daki zirveye hasta olduğu gerekçesiyle katılamayacağı iddia edildi. Kazak yetkililer, “Putin’in, sağlık sorunları nedeniyle zirveye katılmayı iptal ettiği görülüyor” açıklamasını yaptı.
Konuyla ilgili bir diğer açıklama ise Rus yetkililerden geldi. Kazak yetkililerin yaptığı açıklamanın gerçeği yansıtmadığını duyuran Putin’in Basın Sözcüsü Dmitry Peskov, Putin’in sağlık durumunun gayet iyi olduğunu bildirdi. Peskov, Putin’in ülkenin mevcut ekonomik sorunu ve komşu Ukrayna krizi gibi konular yüzünden son derece yoğun olması nedeniyle zirveye katılamadığını kaydetti. Moskova radyosu Echo Moskvy’e konuşan Dmitry Peskov, Putin’in görüşmelerinin durmaksızın devam ettiğini, ancak görüşmelerin halka açık olmadığını kaydetti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko ve Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in Astana’da gerçekleştirilecek zirveye katılmaları bekleniyordu.