DİYARBAKIR'ın Silvan İlçesi'nde 12 gün süren sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından, yaya olarak ilçeden çekilen askerlere hakaret ettikleri ve terör örgütü propagandası yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 4 şüpheliden 2'si tutuklandı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Silvan İlçesi'nde askerlerin yaya olarak geri çekilmesi sırasında hakaret ettikleri ve terör örgütü propagandası yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 4 şüpheliye ilişkin yazılı bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada; olayla ilgili Silvan Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen 2 ayrı soruşturma olduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi;
"Soruşturmalar kapsamında 14.11.2015 tarihinde operasyondan dönen birlik personeline yönelik gerçekleştirilen olayla ilgili şüphelilerin yakalanması yönünde yapılan çalışma neticesinde; Suça sürüklenen çocuk Y.K. 19.11.2015 tarihinde gözaltına alınmıştır. Y.K. 20.11.2015 tarihinde alınan ifadesinin ardından 'Kamu malına zarar verme', 'Hakaret' ve 'Terör örgütü propagandası yapmak' kapsamındaki eylemleri iddiasından tutuklanması talebi ile Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilmiştir. Silvan Sulh Ceza Hakimliği'nce tamamlanan sorgusunun ardından suça sürüklenen çocuk Y.K., Terörle Mücadele Kanunu'nun 7/2. Maddesi kapsamındaki eylemi iddiasından adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına karar vermiştir. Aynı olayla ilgili olarak M.D., V.D. ve M.S., isimli şüpheli 3 kişi, 19.11.2015 tarihinde gözaltına alınmış, 20.11.2015 tarihinde alınan ifadelerinin ardından 'Terör örgütü Propagandası yapmak', 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini, Yargı Organlarını, Askeri veya Emniyet Teşkilatını alenen aşağılama' ve 'Hakaret' maddeleri kapsamındaki eylemleri iddiasından tutuklanmaları talebi ile Silvan Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilmiştir. Silvan Sulh Ceza Hakimliği'nce tamamlanan sorgularının ardından şüpheli M.D. serbest bırakılmış, V.D. ve M.S. isimli 2 şüpheli hakkında ise 'Terör örgütü Propagandası yapmak' kapsamındaki eylemleri iddiasından tutuklanmalarına karar verilmiş olup, konumlarına uygun kapalı ceza infaz kurumuna gönderilmişlerdir.
Silvan Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında kimliği tespit edilen şüpheli 1 kişinin yakalanmasına yönelik çalışmalar devam etmekte olup, soruşturmaların safahatı ve sonucu hakkında kamuoyuna ayrıca bilgi verilecektir."