Konya’nın Beyşehir ilçesinde, koyun ve damızlık sığır yetiştiricilerine yönelik öngörülen desteklemelerle ilgili bilgilendirme semineri verildi.
Beyşehir İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce bir düğün salonunda düzenlenen seminere, Beyşehir İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Karşıyaka, Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ağralı, Beyşehir Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Selvi, hayvancılık uzmanları ile hayvan yetiştiricileri katıldı.
Toplantının açılışında kürsüye gelen Beyşehir İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Karşıyaka, kurum olarak hayvan yetiştiricilerine yönelik çalışmalar kapsamında KOP çerçevesinde öngörülen hibe destekleri ile ilgili bilgilendirmede bulunmak üzere söz konusu toplantıyı düzenlediklerini söyledi. Karşıyaka, toplantıya yetiştiricilerin gösterdiği yoğun katılıma teşekkür etti, "Burada 200-300 yetiştiricimiz var. Bunun yüzde 10’unu bu kapsamda yatırım yapabilir durumu dönüştürebilirsek bu bile büyük bir başarıdır. Hepinizi yatırıma davet ediyorum" diye konuştu.
Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü’nde görevli veteriner hekim Durşen Bulut ise, sunumunda, Konya ilinin de aralarında olduğu KOP illerinde damızlık koç alımında yüzde 80, yeni kurulacak veya tadilatı yapılacak büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmelerine yüzde 50 hibe desteği öngörüldüğünü vurguladı.
Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ çerçevesinde, KOP, DAP, DOKAP VE GAP bölge illerinde, mevcut en az 10, en fazla 49 büyükbaş veya en az 100, en fazla 200 küçükbaş kapasiteli işletmelere sahip yetiştiricilerin, projeli ahır-ağıl tadilat veya yeni inşaat yapımı ve damızlık koç-teke alımı yatırımlarına, 2014-2018 yılları arasında hibe desteği uygulanmasına ilişkin usul ve esaslarını kapsamakta olduğunu anlatan Bulut, "En az bir yıl önce Bakanlıkça kayıt altına alınmış ve halen aktif, en az 10, en fazla 49 büyükbaş hayvana veya en az 100, en fazla 200 küçükbaş hayvana sahip aktif işletmesi olan gerçek ve tüzel kişiler istifade edebilecektir" dedi.
Bulut, çiftçinin sigortasının hayvancılık olduğunu, hayvancılığın sigortasının ise ziraat olduğunu vurgulayarak, her ikisinin de birbirine bağdaşık olduğunu vurguladı. Süt sığırcılığının üreticiye her ay düzenli bir gelir sağladığı için de çok önemsediğini, ilçedeki bu mevcut hayvancılık potansiyelini bir adım daha ileriye taşıyabilmek amacıyla yetiştiricilere bu desteklemelerden istifade ettirilmesinde gerekli teknik desteklerin sağlanacağını da ifade ederken, damızlık koç alımı için desteklemeden yararlanmak isteyenlerin her ayın 1-15 tarihleri arasında başvuru evraklarını Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne teslim etmesi gerektiğini de söyledi. Bulut, sunumunda örnek ahırlardan da söz etti.