Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanı Vacit Öktem, kurumun eski Genel Başkanı Osman Yıldırım ile ilgili hazırlanan iddianamede yer alan Yıldırım’ın başkanlığı döneminde usulsüz işe alımlarla ilgili olarak, “60 küsur kişiyle yollarımızı ayırdık” dedi.
THK Genel Başkanı Vacit Öktem, THK Vakfı ve THK Üniversitesi ile ilgili yargı süreci ve kurumun eski Genel Başkanı Osman Yıldırım hakkında çıkan haberlerle ilgili olarak THK Genel Başkanlığı’nda basın açıklaması yaptı. Öktem, kurumun eski Genel Başkanı Osman Yıldırım ile ilgili hazırlanan iddianamede yer alan Yıldırım’ın başkanlığı döneminde usulsüz işe alımlarla ilgili olarak, “Bir kısmıyla yollarımızı ayırdık. Ama iddianameyi alıp tam okumadığımız için başka kastedilen ayrı hususlar varsa onları da değerlendireceğiz. 60 küsur kişiyle yollarımızı ayırdık. Gizlilik kararı vardı. Oradaki suçlamaları okuduktan sonra yeni bir değerlendirme yapacağız” diye konuştu.
ESKİ BAŞKAN YILDIRIM’IN TAŞINMAZ MAL VE HAVA ARAÇLARINI VAKFIN MÜLKİYETİNE GEÇİRDİĞİ İDDİASI
İddianameyi görmeden açıklama yapmayı etik bulmadıklarını ifade eden Öktem, Osman Yıldırım döneminde kurumun ticari faaliyetlere yöneltilerek, amatör ve sportif amaçlarından saptırıldığını kaydetti. Kamuya yararlı dernek statüsünde bulunan ve tüm varlığı kamuya ait olan kurumda Osman Yıldırım döneminde THK Vakfı’nın kurulduğuna dikkat çeken Öktem, kuruma ait çok sayıda taşınmaz mal varlığı ile uçaklar ve bir kısım hava araçlarının vakfın mülkiyetine geçirildiğini açıkladı.
“800 MİLYONU GEÇEN KREDİ KARŞILIĞINDA DERNEĞİN TAŞINMAZLARI İPOTEK EDİLDİ”
Bu vakıf üzerinden 13 ayrı anonim şirketin faaliyete geçirildiğini belirten Öktem, “Bu şirketler için 17 ayrı bankadan 800 milyonu geçen krediler alınmış ve bu kredilere kefil olarak THK derneğinin taşınmazları ipotek edilerek, kurum ciddi, bilinçli ve zararlı bir borç yükü altına sokulmuştur. 28 Aralık 2014 günü yapılan THK Genel Kurulu’nda yeni genel başkan ile merkez kurulu üyeleri seçilmiş, ancak göreve gelen merkez yöneticilerinin derneğin yanı sıra asli kurucu unsur olarak vakıf yönetiminde söz sahibi olmaları gerekirken kendilerine engel çıkarılmıştır. Bu engeli çıkaran eski Genel Başkan Osman Yıldırım, akrabaları aracılığıyla vakfı yönetmeye devam etmiş, yasalara ve vakıf senedine aykırı olarak emekli general ve eski milletvekili olan Kürşat Atılgan isimli bir kişiyi vakfın mütevelli heyet ve yönetim kurulu başkanlığına olağanüstü genel kurulda desteklediği aday olarak lanse edilen Tacettin Güçel isimli bir şahsı da üniversitenin mütevelli heyeti başkanlığına getirmiştir” şeklinde konuştu.
Öktem, vakfın başına geçen Kürşat Atılgan’ın da emekli bir general arkadaşını çok yüksek maaşla mütevelli heyetine ve şirketlerin başına yönetici olarak atadığını iddia etti.
“VAKIF VE ÜNİVERSİTEYİ SEÇİLEMEYEN GENEL BAŞKANLAR YÖNETİYOR”
THK Vakfı’nı ve THK Üniversitesi mütevelli heyetini seçilen genel başkanın değil, seçilemeyen genel başkan adaylarının yönettiğini iddia eden Öktem, bu hukuksuz ve vakıf senedine aykırı olan bu gelişmeyi Vakıflar Genel Müdürülüğü’nün de seyrettiğini öne sürdü. Öktem, Atılgan ile Osman Yıldırım’ın bir kısım general arkadaşları tarafından kendilerine yapılmak istenen ‘darbe’ye izin vermeyeceklerini kaydetti.