Türkiye İşitme Engelliler Federasyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde ve Antalya’daki STK’ların katkılarıyla "İşiten Türkiye Projesi" hayata geçiriliyor. Proje ile dünyadaki 600 milyon işitme engellinin dikkatinin Türkiye ve Antalya’ya çekilmesi hedefleniyor.
Türkiye İşitme Engelliler Federasyonu Başkanı Sami Demiray, projeyle dünyadaki 600 milyon işitme engellinin dikkatini Antalya’ya çekmeyi hedeflediklerini kaydetti. Projeyle Antalya’nın turizm potansiyelinin 12 aya uzanacağını aktaran Demiray, "Turizm bölgelerinde lokal ve pilot bölgeler oluştur, Antalya’da işyerlerindeki çalışanlara işaret dili eğitimi vermeyi istiyoruz. Gelecek olan işitme engelli turistlere Antalya’da özgürce kaliteli bir yaşama kavuşturacağız. Ülkemizdeki işitme engellilerde bu fırsatlardan faydalanacak. Kente sezon bitince işsiz kalan 400 bin kişiye de umut kapısı olacak. Antalya’nın satın alma sebeplerini değiştireceğiz. Turizmdeki bu vizyon dünyada ilk kez Antalya’da uygulanmış olacak" dedi.
TÜRKİYE’DE 3 MİLYON İŞİTME ENGELLİ BULUNUYOR
Türkiye’de yaklaşık 3 milyon işitme engelli olduğunu dile getiren Demiray, proje ile işitme engellilerin daha çok hayatın içinde yer alacaklarını belirtti. Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı’nın desteği ile Antalya’lı ev hanımlarının katılımıyla ilk işaret dili eğitiminin verilmeye başlandığını kaydeden Demiray, "Burada eğitim alan kadınlarımızı sertifika alacaklar ve eğitmen olacaklar. Bu eğitmenler, eczane, kuaför, otel, hastane gibi yerlerde eğitimler başlayacak. Gelecek olan işitme engelliler, zorluk çekmeden isteklerini söyleyebilecekler. Kısacası iletişim kurabilecekler" dedi. Projenin ülke ekonomisine de katkı sağlayacağını açıklayan Demiray, şunları söyledi:
"İşitme engellilerin aileleriyle birlikte en önemli sorunu tatil yapabilmeleri. İnternete baktığınız zaman onlara uygun yerler yok. Bu insanların tatil yapabilecekleri yerin Türkiye olduğunu duyurmak istiyoruz. Merak uyandırmakla biz. 2 milyar insana yakın kişiyi Türkiye’yi tanıtma imkanı sağlamış olacağız."
KURSLAR BAŞLADI
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, "İşiten Türkiye Projesi"nin ortağının Türkiye İşitme Engelliler Federasyonu olduğunu belirtti. Projenin turizm başkenti olması nedeniyle Antalya’dan uygulanmaya başlanacağının altını çizen Arıcı, "Sivil toplum kuruluşlarından da faydalanacağız. Türkiye Otelciler Federasyonu(TÜROFED), Akdeniz Turistik Otelciler İşletmeler Birliği(AKTOB), Antalya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği(AESOB) Eczacılar Odası, Tabipler Birliği projemizde yer alacak. Dünyada yaşayan tüm işitme engelliler için bir farkındalık oluşturarak, Antalya’nın tercihleri arasında olması gerekiyor. O nedenle ortak bir çalışma içindeyiz" diye konuştu. İşitme engelli bir turistin Antalya’ya geldiği anda rahatlıkla faydalanabileceği yerlerde kolaylık sağlamak amacıyla kursların başladığını kaydeden Arıcı, "İşitme engellinin faydalanacağı yer otelse resepsiyon ve kat görevlisi, kuafördeki çalışanlardan, restoransa garsonların işitme engelli konuşma dili öğrenmesini hedefliyoruz. İşbirliği içinde hayata geçirmeye çalışıyoruz. Antalya’da STK’ları bu projenin içine dahil ettikten sonra, bakanlık olarak projenin içinde olacağız" ifadelerini kullandı.
Dünyada 600 milyona yakın işitme engelli olduğunu aktaran Arıcı, "İşitme engellilerin, Antalya’yı, Türkiye’yi tercih edebilmelerini ortaya çıkarmalıyız. Bunu da hem görsel, hem de medya yolu ile dünyaya aktaracağız. Proje ile birlikte Antalya’da turizmin süresini uzatılmasına katkı sağlayacaktır. Projenin tüm Türkiye’ye yayılmasını amaçlıyoruz" dedi.