ORDU (AA) - Geçen yıl mart ayında yaşanan zirai don sonrası fındık bahçelerinde oluşan zarar sebebiyle yeni sezon öncesi fındık üreticisinde düşük rekolte endişesi yaşanıyor.

Ziraat Odaları Ordu Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl mart ayında oluşan zirai donun fındık bahçelerine uzun vadede onarılacak hasarlar bıraktığını söyledi. 

Özellikle beli bir rakımın üzerinde yer alan bahçelerde donun fındık ağaçlarına büyük zararlar verdiğini anlatan Soydan, "Biz ziraatçılar olarak söz konusu zararların bir yıl içerisinde telafi olabileceğine inanmıyoruz" dedi.

Bahçelere gereken bakımların yapılmasına rağmen zararın ortadan kalkması için zamana ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Soydan, şöyle konuştu:

"Geçen yıl mart ayında yaşanan don olayının ardından bazı bahçelerimizde yangın çıkmış gibi görüntüler oluştu. Bu ne anlama geliyor, don bahçelere sadece bir yıl değil uzun vadede ortaya çıkabilecek zararlar verdi. Açıkçası donun fındık bahçelerine verdiği zarar çok büyük, o nedenle bahçelerin bir yıl içerisinde tekrar eski verimlerine geri döneceklerini söylemek doğru bir yaklaşım olmaz. Belki az zarar gören bölgelerde üretici iyi bakım yaparak bahçelerinin tekrar eski verimlerine kavuşmasını hızlandırabilirler. Ancak genel olarak zamana ihtiyaç var." 

- "Düşük rekolte olma ihtimali yüksek" -

Soydan, bahçelerdeki zararın direkt olarak verime yansıyacağına işaret ederek, bu durum karşısında  2015 yılı fındık rekoltesinde bir düşüş yaşanmasını beklediklerini dile getirdi. 

Nisan ayında tablonun daha net olarak görülebileceğini kaydeden Soydan, "2015 yılı fındık rekoltesi bir önceki sezona oranla yüksek olabilir ama genel ortalamaya bakıldığında düşük rekolte olma ihtimali yüksek gibi görünüyor. Nisan ayı itibarıyla tablo daha da netleşecektir. Gerçek olan bir şey var, oda bizim yüksek rekolte beklentimiz olmadığıdır" ifadesini kullandı.