Muğlalı kadınlar, artan şiddet olaylarına karşı kick boks öğrenmeye başladı.
Türkiye’de kadına yönelik şiddetin gündemdeki yerini koruması, kadınları dövüş sporlarına yönlendirdi. Muğla’nın Marmaris ilçesindeki spor salonlarına da kadın sporcuların ilgisi artırıyor.
2014 yılında 281, 2015 yılının ilk ayında ise 27 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü Türkiye’de, her yıl çok sayıda kadın şiddet, taciz ve tecavüze maruz kalıyor. Bunun yanı sıra kapkaççıların da ilk hedefi olan kadınlar, dövüş sporlarına yöneldi. Özellikle üniversite öğrencisi Özgecan Arslan’ın vahşice öldürülmesinin ardından, kadınların spor salonlarına akın etmeye başladığı belirtildi.
Marmaris’te faaliyet gösteren Fıght 48 Club kıck boks salonu antrenörü Volkan Koç, kadınların dövüş sporlarına ilgisinin artmaya başladığını belirterek şöyle konuştu:
"Ülkemizde kadın cinayetlerinin artmasıyla birlikte, kadınların dövüş sporlarına ilgisi artmaya başladı. Salonumuzda daha önceden kadın sporcu sayısı azdı, ancak şu anda 20‘ye ulaştı. Salonumuza kadınlar çocuklarını da getirerek savunma sporu öğretiyorlar. Ben kendi eşime de kıck boks öğretiyorum. Salonumuzda kadın sporcularımıza temel olarak kıck boks ve boks eğitimi veriyoruz. Kadınlar savunma sporunda erkeklerden daha çok esnek olduklarından, rahatlıkla uyum sağlayabiliyorlar. Aramızda 70 yaşında olmasına rağmen gayet başarılı İngiliz bir kadın sporcumuz da var. Savunma sporu öğrenmek isteyen herkesi salonumuza bekliyoruz."
“HER KADININ İÇİNDE SAVAŞÇI BİR KİMLİK VARDIR”
Marmaris’te yaşayan Ayşe Dirican, 2 yıl önce başladığı kıck boks sporunu, kadınlara yönelik şiddetin artması nedeniyle 21 yaşındaki üniversite öğrencisi kızı Elif Dirican’a da öğretmeye başladığını belirtti. Dirican, "Türkiye’de kadına yönelik şiddetin artmasıyla kıck boks salonuna daha istekli gelmeye başladım. Kızımı da mutlaka savunma sporu öğrenmesi gerektiğini düşünüp salona getiriyorum. Kadınların da disiplin içerisinde yeterince güçlü olduklarına inanıyorum. Her kadının içinde savaşçı bir kimlik vardır. Savunma sporları kadınların içindeki savaşçı ruhu ortaya çıkarıyor" dedi.
Üniversite öğrencisi Elif Dirican da annesinin yönlendirmesi sonrası kick boks yapmaya başladığını belirterek, "Hava karardığında tek başıma sokağa çıkamaz oldum.Yanımda biber gazı taşıyordum ama bunun da çok etkili olmadığını zamanla anlamaya başladım. En iyi silahın vücudumuz olduğunu anlayarak, annemle birlikte bu sporu yapmaya başladım. Kıck boks yapmaya başladıktan sonra kendime daha çok güvenmeye başladım" diye konuştu.
Öte yandan, Marmaris’te yerleşik yaşayan yabancı kadınların da savunma sporuna ilgi duyması dikkat çekiyor.