Türkiye Oryantiring Federasyonu tarafından Antalya’nın Alanya ilçesinde düzenlenen "Alanya Oryantiring Günleri" ve "3. Kademe Mustafa Karataş Yarışmaları" Kızılalan parkurundaki orta mesafe yarışmasıyla başladı.
Alanya Oryantiring Günleri ve 3. Kademe Mustafa Karataş Yarışmaları, 18 ülkeden 200 yabancı olmak üzere toplam bin 800 sporcunun katılımıyla başladı. Organizasyonun ilk gününde dağ ve ormanlık alan olan Kızılalan parkurunda orta mesafe yarışları yapıldı. En kısa sürede yön bulmaya yönelik yapılan yarışmada 10 yaş ve üzerindeki kadın ve erkek sporcular mücadele ediyor.
İlk gün yarışmaları sonunda yaş kategorilerine göre erkeklerde Aybars Kağan Karaağaç, Bora Uğur Özkaranfil, Muhammed Mustafa Tekin, Talha Günday, Kalender Metehan Kaya,Yasin Erbaş, İbrahim Kiraz, Oğuzhan Karatepe, Uğur Yavuz, Leonid Nivikov (Rusya), Robert Sandberg (İsveç), İsmail Kendüzler, Alexey Morozov (Rusya), Sergey Ivanov (Rusya), Per Gustavsson (İsveç), Teuvo Töyryla (Finlandiya), Erkki Ylikoski (Finlandiya), Kader Büyüktosun ve Mustafa Duygu; kadınlarda ise Doğa Oymak, Duygu Yiğen, Serdem Merve Ateş, Eda Nur Sevren, Alice Frost, Tuğçe Kaya, Elif Gökçe Avcı, Aslıhan Uysal, Emily Kemp, Rebecka Lindberg, Sarka Kasparova, Pernilla Mellin, Ulrika Nikolausson, Mari Hernandez, Anna Laas, Meyer Ursula, İrem Eroğlu ve Hanne Jessen birinciliği elde etti.
Oryantiring Federasyonu Asbaşkanı Koray Dever, sporcuların 2’şer dakika arayla start alarak harita yardımıyla arazide yön bularak yarışmayı tamamlamaya çalıştıklarını söyledi. Fizik gücünü ve zihinsel bilgisini kullanarak hedefleri doğru bir sırayla bulmaya çalışan sporcuların parkuru en kısa sürede bitirmeye çalıştığını belirten Dever, "İlk gün yapılan orta mesafe yarışında yaş gruplarına göre sporcular 2 ile 4 kilometre arasında mesafe koşuyor" dedi.
Organizasyonun ikinci gününde Cebeli Reis Dağı’nda yine orta mesafe yarışları yapılacağını kaydeden Dever, "Sporcular ikinci gün kendilerini teknik olarak zorlayabilecek bir parkurda yarışacak. Gedevet Yaylası’nda düzenlenecek üçüncü gün yarışları ise uzun mesafede gerçekleştirilecek. Bu yarışta yaş gruplarına göre 4 ile 6,5 kilometre arasında, teknik ve güce dayalı yarışma yapılacak. Son gün ise Alanya rıhtımında yapılacak. Halkımızın da izleme şansı bulacağı 15-20 kilometrelik kısa bir yarışma olacak" diye konuştu.
Alanya Belediyesi Spor Müdürü Levent Uğur ise Alanya’da ilk kez yapılan bu sporun turizme katkısı olduğunu vurguladı. Sporcuların aileleriyle birlikte geldiğini kaydeden Uğur, bu tür organizasyonlara herkesin destek vermesi gerektiğini belirtti.