Zonguldak’ta 23 yıl önce meydana gelen maden faciasında hayatını kaybeden 263 işçi dualarla anıldı.
TTK Kozlu Müessesesi 1. Nolu Kuyu başında düzenlenen anma törenine; Zonguldak Vali Vekili Ahmet Mailoğlu, İl Emniyet Müdürü Osman Ak, TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Kozlu Kaymakam Vekili Murat Kütük, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, milletvekili aday adayları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve maden işçileri katıldı.
Anma töreninde konuşan GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, “Bütün dünyanın kabul ettiği; madenciliğin en zor ve riskli meslek olduğunu biz de yaşayarak öğrendik. Bu havzada 167 yıldır kömür üretiyoruz. Yaklaşık 5 bin şehit verdik. Her acıdan dersler çıkarıyor, dünyadaki gelişmeleri de izleyerek daha sağlıklı, daha güvenli şartlarda çalışmanın yollarını aradık ve arıyoruz. Taşkömürü halen dünyanın en değerli, en önemli yer altı kaynaklarından biridir. Daha uzun yıllar bunun önemini ve değerini koruyacaktır. Zonguldak havzasında 1 milyar 300 milyon tonluk taşkömürü rezervi var. Bizler, ülkemizin bu zenginliğini üretmek, yer üstüne çıkararak ülkemiz ekonomisine katkı sağlamak istiyoruz. Türkiye’nin TTK’ya, taşkömürüne, yani size ihtiyacı var” diye konuştu.
TTK Genel Müdürü Burhan İnan ise, “Bundan 23 yıl önce 1992 yılında benim de tam o sırada ocak mühendisi olarak görev yaptığım o yılda Türkiye madencilik tarihinin en büyük kazalarından birini yaşadık. Çoğunuz o günleri görmedi, çoğunuz çok gençsiniz. Bizler o acıları yaşadık. Bizler o acıları sizlere hatırlatmalıyız ki ders alınsın ve bir daha yaşamayalım. Bunların yaşanmaması için yapılması için gerekenler iş sağlığı ve iş kurallarına harfiyen uymak ve birbirimizin koruyucu ve kollayıcısı olmaktır” dedi.
Zonguldak Vali Vekili Ahmet Mailoğlu ise, “Türkiye’nin bütün vilayetlerinden alacağı var. Sizlerin yaptığı üretim ki dededen toruna yapılan bir üretimdir. Hiçbir şekilde haklarınız inkar edilemez. Dünyanın en helal kazancını kazanan insanlarsınız. Biz hepimiz sizlere her şekilde borçluyuz. Gönül isterdi ki 263 işçimiz de kaybedilmemiş olsun. Keşke yaşanmasaydı. Mutlu, huzurlu bir geleceğe inşallah bu günler vesile olur” şeklinde konuştu.
Yapılan dualarla ölen 263 maden işçisi anıldı. Duaların ardından vardiyası gelen işçiler ocağa inerken, ocaktan çıkan işçiler ise evlerinin yolunu tuttular.
O DAKİKALARI ANLATTI
3 Mart 1992 günü maden ocağında çalışan Mustafa Bozacıoğlu ise o anları şöyle anlattı:
“Akşam saat 7.30 gibiydi biz yemeğe oturduk. 40 araba doldurduk, motor manevra yapacaktı o ara boşluk oldu. O sıra yemeğe oturalım dedik. Olayın olduğunda saat 19.50 civarlarıydı. O anda bir toz vurdu, tozdan sonra alev vurdu. Gökkuşağını görüyorsunuz. Mavi, yeşil ve kırmızı renkti onun gibiydi. Bir patlama oldu. Yandığımı hissettim. Ana yola çıktık. Biz yerin 560 metre altındaydık. Ölen arkadaşların yanlarından geçtik. Kimseye müdahale edemiyorsun. Sağ çıkıp çıkamayacağını düşünüyorsun. İki saate yakın uğraştık. Buradan çıktık. Ben halkı görünce bir şok geçirdim. O anda bizi aldılar hastaneye getirdiler. Kaç metre yerden biz tahkimatsız geldik. Ölen gidiyor. Biz sağ salim çıktık o gün. Ben yetkililerin madende ölen işçilerin ailelerine sahip çıkmasını istiyorum.”