Teknolojik ürünler, bataryanın icadıyla beraber kablolardan bağımsız ve mobil kullanılmaya başlandı. Her gün saatlerce vaktimizi geçirdiğimiz akıllı telefonlar, tabletler veya bilgisayarlar hayatımızı kolaylaştıran bu ürünlerin başında. Batarya teknolojisi her ne kadar bizi mobil hale getirse de elektrik prizlerinden uzaklaşmamız uzun sürmüyor. Bunun son örneğini de geçtiğimiz hafta Türkiye’nin tüm şehirlerindeki elektrik kesintisiyle yaşadık. Saatlerce gelmeyen elektrik karşısında akıllı telefon, tablet ve dizüstü bilgisayar gibi mobil cihazlarımızın şarj süresi sınıfta kaldı. Birçok kullanıcının tüm mobil cihazları kapandı.

BATARYA BAKIMI

En önemli konuların başında bataryaya iyi bakmak geliyor. Birçok kullanıcılar mobil cihazlarındaki bataryaları oldukça özensiz kullandığı için bu cihazlarındaki şarj ömrü çok fazla dayanmıyor. Şarj ömrünü uzatmak için öncelikli olarak kullanıcıların akıllı cihaz veya dizüstü bilgisayarlarına uygun şarj aletlerini kullanması gerekiyor. Örneğin, tabletlerde kullanılan şarj cihazını akıllı telefonlarda kullanmak şarj ömrünü kısaltan sebeplerden. Tüm mobil cihazları, şarj etmek için bataryasının tamamen boşalmasını bekleyin. Bu cihazların bataryası doluyken şarj etmek, şarj ömrünü kısaltan nedenler arasında. Ayrıca gece yatarken akıllı cihazları veya dizüstü bilgisayarları şarjda bırakmak da bataryaları bozabiliyor.

Akıllı telefon

Enerji tasarrufu sağlamak ve şarj süresini uzatmak için yapılması gereken birkaç işlem bulunuyor. Kablosuz veri bağlantıları akıllı telefonlarda en çok enerji harcayan özellikler arasında. Bu yüzden akıllı cihazınızın 3G, Wi-Fi ve Bluetooth bağlantılarını şarj kapatmanız durumunda telefonunuzda şarj süresini uzatabilirsiniz. Lokasyon servisleri de çok şarj harcayan özellikler arasında. Bu servisleri de devre dışı bırakmanız durumunda şarjınızda yüzde 20’ye kadar bir iyileşme görülebilir. Ekran parlaklığını kısmak da telefonunuzun harcayacağı enerjiyi azaltacak önlemler arasında.

Tablet
Akıllı telefonlara göre daha büyük batarya kapasitesine sahip olan tabletlerin şarj ömrünü uzatmak için farklı yöntemler bulunuyor. Tablet bilgisayarınızın 3G özelliği varsa bunu kapatın. İnternette işiniz varsa Wi-Fi olan bir noktaya gidin ve bağlantınızı buradan yapmaya çalışın. Ancak şarj ömrünüz iyice azalmışsa mutlaka Wi-Fi bağlantınızı da kapatın. Akıllı telefonlarda olduğu gibi ekran parlaklığını azaltarak şarj ömrünü uzatabilmeniz mümkün. Ayrıca sadece kullandığınız uygulamaları açın. Kullanmadığınız uygulamaları ise görev yöneticisinden kapatın.

Dizüstü bilgisayar
Şarj süresi konusunda kullanıcıların en çok zorluk çektiği cihazların başında bilgisayarlar geliyor. Akıllı telefon ve tabletlere göre çok daha güçlü teknolojiler barındıran dizüstü bilgisayarlar şarjını çok hızlı bitiriyor. Dizüstü bilgisayar şarj ömrünü uzatmak için ise ‘tasarruf’ modunu kullanabilirsiniz. İşlemcinin kapasitesini yüzde 50 azaltan bu özellik hem Windows hem de Mac OS işletim sistemlerinde bulunuyor. Buna ek olarak video, oyun veya grafiklerin yoğun olduğu içerikleri kapatarak dizüstü bilgisayarınızın şarj ömrünü uzatabilirsiniz.

Kaynak: Haber7