Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, aldığı kredileri yatırıma çeviren Gaziantep’in istihdam sağlamaya devam ettiğini söyledi.
GTO ile Kredi Kayıt Bürosu (KKB) işbirliğinde düzenlenen “Çek ve Alacak Risklerinin Yönetimi" konulu bilgilendirme seminerinin açılışında konuşan Bartık, katılımcılara Gaziantep ekonomisine dair bilgiler verdi.
Gaziantep’e algı yönetimiyle zarar verilmek istendiğini belirten Bartık, “Gaziantep aldığı kredileri yatırıma çevirerek istihdam sağlamaya devam ediyor. Bu özelliğiyle de birçok şehir, Gaziantep’e imreniyor” dedi.
Gaziantep’in yıllar önce Adana, Konya, Denizli ve Kayseri gibi illerle mukayese edildiğini hatırlatan Bartık, şehrin artık Bursa ve Kocaeli ile kıyaslanması gerektiğini ifade etti.
Bartık, şöyle devam etti:
“Bu kıyaslama yıllar önce yapılıyordu, şimdi de bu kıyası yapmaya kalkanlara rakamları gösteriyoruz. Bu illerimizin toplam ihracatı Gaziantep’in ihracatına denk gelmiyor. Bu nedenle biz üst lige çıktık; Gaziantep, Bursa ve Kocaeli’nin klasmanında yer alıyor. Hedefimiz daha da yukarılara çıkmak, bunun için de iş dünyası elinden geleni yapıyor.”
Bartık, Gaziantep için daha önce ulaşımda sıkıntılı olan bölgeler için alternatiflerin oluşmaya başladığını vurgulayarak, “Kop Dağı’nda yapılan tünelin tamamlanmasıyla Karadeniz’e ulaşımımız kolaylaşacak. Dolayısıyla bizim için önemli olan Rusya pazarına da daha rahat varacağız” diye konuştu.
Motivasyonu bozmadan çalıştıklarını anlatan Bartık, veriler ışığında yorumlama yaptığını, Gaziantep’in verilerinin de olumlu olduğunu dile getirdi. Bartık, “Kriz yok, kriz tellalları var. Gaziantep’i rekabette geri plana atmak için birçok şey konuşuluyor. Gaziantepli gecesini gündüzüne katarak çalışıyor. İşadamlarımız borçlanmaktan korkmuyor. Aldıkları kredileri şehir için kullanıyor” şeklinde konuştu.
KKB Genel Müdürü Kasım Akdeniz de yaptığı sunumda reel sektörde alacak riskleri yönetiminin önemini vurgulayarak, şirketlerin ve şahısların Kredi Kayıt Bürosu’na üye olmalarını istedi.
Akdeniz, KKB’nin, bankalar, tüketici finansman şirketleri, leasing, faktoring ve sigorta şirketleri olmak üzere hem risk merkezi hem de kendi üyelerini içeren 180’in üzerinde üyesi bulunduğunu dile getirdi. KKB ve Findeks’in firmalara çek ve alacak risklerinin yönetimi konusunda yön gösterici araçlar sunduğunu aktaran Akdeniz, zorlu ticaret hayatında doğru risk yönetimi yapmak isteyenleri KKB’ye üye olmaya davet etti.
İbraz edilen çeklere de dikkati çeken Akdeniz, “2013 yılında ibraz edilmiş çeklerin karşılıksız çek oranı yüzde 3,4 olarak gerçekleşmiştir. Bu oran 2014 yılının ilk 10 ayında 2.9’a gerilemiştir” ifadelerini kullandı.